Köves Slomó rabbi a nagy érdeklődésre tekintettel közleményt adott ki a Szegedi Csanáddal való találkozásáról. A rabbi szerint a volt jobbikos politikus egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van.

Szegedi Csanád!Szegedi Csanád, a Jobbikból nemrég kilépett EP-képviselő – mint arról beszámoltunk – a napokban felkereste Köves Slomót, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezető rabbiját.

Köves SlomóKérdésünkre Köves Slomó elmondta, hogy megdöbbent, amikor Szegedi Csanád találkozót kért tőle.
Rabbiként azonban alapvető feladata, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá.

„Azt kívánom neki, hogy képes legyen jóvátenni az elmúlt éveket. És ezt azzal tudja leginkább elérni, ha a családi gyökerek megismerésén túl mindent elkövet annak érdekében, hogy más emberek ne tévedjenek hasonló tévutakra. Szegedi Csanád története, sajnos, nem egyedi. A holokauszt után sokan döntöttek úgy, hogy eltitkolják zsidó származásukat. A zsidó vezetőknek minél nagyobb nyitottságot kell mutatniuk, hogy visszahozzák őket a zsidó közösséghez” – nyilatkozta kérdésünkre Köves Slomó.

A rabbi úgy érezte, hogy a "sajtó részéről, illetve magánemberektől érkezett nagyszámú megkeresés" miatt érdemes bővebben, közleményben is összefoglalnia a Szegedi Csanád látogatásával kapcsolatos álláspontját.

Szegedi Csanád – írja állásfoglalásában Köves Slomó – magánemberként kereste fel. Mint rabbi – származástól és morális előélettől függetlenül – minden válsághelyzetbe jutott embert, és különösen egy származásával most szembesült zsidót kötelessége fogadni. Egy ilyen találkozás nem a feloldozásról, hanem a lehetséges útválasztásokról szól.