olajfurotoronyA világ olajvállalatait az a veszély fenyegeti, hogy a technológia fejlődése miatt szinte egyik évről a másikra a cégvilág kihalásra ítélt dinoszauruszaivá váltnak.

A fényképezés atyja, a Kodak sorsa leselkedik rájuk, amely éppen így járt a digitális fotózás robbanásszerű fejlődése nyomán.


Amikor nemrégiben egy konferencián Bob Dudleyt, a BP vezérigazgatóját megkérdezték arról, mikor várható a világ olajkeresletének csúcspontja, azt válaszolta: 2042. június 2-án. A poént díjazták a résztvevők, ugyanis nyilvánvaló, hogy ez ügyben lehetetlen pontos jóslatot adni. Ugyanakkor a vicc komoly eleme, hogy a fekete arany korszakának vége a láthatárra került - derül ki a Bloomberg cikkéből.
olajA BP legfrissebb szakértői előrejelzése szerint a keresleti csúcs két és fél évtizeden belül - plusz-mínusz néhány év - következik. Ez a jóslat és a hozzá hasonlók sötét árnyékot vetnek a világ legnagyobb iparágára, az olajbányászatra, amelynek cégei néhány évvel ezelőtt azzal voltak elfoglalva, hogyan növelhetnék a kitermelésüket.

Jöhet hamarabb is

Patrick Pouyanne, a francia Total SA vezérigazgatója egyetért az előtte szólóval. Úgy véli, hogy valamikor a 2040-es években érkezik el a keresleti csúcs. Cége ezért tolja a pénzt két kézzel a napenergiával kapcsolatos fejlesztésekbe.

Ben van Beurden, a Royal Dutch Shell első embere szerint a kritikus időszak ennél hamarabb is bekövetkezhet. Sokkal hamarabb, akár 15 éves távlatban is, feltéve, hogy az elektromos autók igazán népszerűvé válnak. Az energetika átalakulása ugyanis megállíthatatlan.

Vészesen rövid idő

Az olajiparban, ahol az egyes projektek, az olajmezők feltárásának átfutási ideje több évtized, ez a jóslat azt jelenti, hogy a végzetes változás holnapután egy nappal következik be. Ha ez történik, akkor az olajárak alacsonyak maradnak és bizonyos nehezen elérhető lelőhelyek, például az Északi-sark alatt érintetlenek maradnak.

A zöldenergián kívül van még más reményük is az olajmultiknak: a földgáz. A susogó energiahordozó iránti kereslet emelkedni fog, ami jó hír az amerikai Exxon Mobilnak és a Shellnek, amelyek rengeteg pénzt fektettek a folyékony földgáz (lng) exportjába.

olajkútA közel-keleti olajországok viszont nagyon rosszul járnak. Ha 100 évre elegendő olajtartalék van az országod alatt, akkor a 25 éves távlat nagyon soványnak tűnik - mondja Martijn Rats, a Morgan Stanley iparági elemzője. Szaúd-Arábia és Kuvait például jövedelmei 90 százalékát szerzi a fekete arany eladásából.

Sok mindentől függ

A cégvezetők egyetértenek abban, hogy a változás sebessége sok tényezőtől függ, ezért könnyen tévesnek bizonyulhatnak a mostani prognózisok. És ha be is jönnek, akkor sem követi majd a keresleti csúcsot zuhanás.

A fogyasztás fokozatosan szorulhat vissza. Ezért talán nem pusztán kincstári optimizmus Szaúd-Arábia és Oroszország részéről az a várakozás, hogy a kereslet a 2050-es évekig emelkedhet. Tavaly még 1,6 millió hordóval ment fel a napi olajfelhasználás szemen az 1,1 milliós tízéves növekedési átlaggal.
olajfurotoronyDurva lehet

Összességében nagyon sötét is lehet a jövő. Philip Verleger energiaipari tanácsadó úgy véli, hogy az olajmultik és az olajexportáló országok olyan helyzetben találhatják magukat, mint a Kodak, a Polaroid vagy az Encyclopedia Britannica. Az elektronikai ipar fejlődése mindegyiket kiütötte néhány év alatt. A digitális fényképezés a hagyományos filmes fotózást, az internet az enciklopédikus tudás tárolását forgatta fel, lecserélve az ezekkel foglalkozó cégeket.

Forrás: napi.hu