Kabul

Káosz van Kabulban, a tálibok bevették a fővárost is.

A nagy tévétársaságok drámai felvételeket tettek közzé a kabuli helyzetről. Kétségbeesett afgánok próbálnak feljutni a repülőgépekre, hogy elhagyják Afganisztánt, amely húsz év után ismét a szélsőséges iszlamisták, a tálibok uralma alá került.
A kabuli repülőteret egyelőre az amerikai hadsereg még azért őrzi, hogy evakuálják a saját és a szövetségeseik katonai személyzetét. Minden más járatott felfüggesztettek, így az országot elhagyni akarók a reptéren rekedtek.


A tálibok sikere vasárnap lett teljes, amikor bevették Kabult is. Az ország elnöke, Ashraf Ghani külföldte menekült. A tálibok azután lendületek támadásba, hogy az amerikaiak és a szövetségesei megkezdték a kivonulást Afganisztánból. Bő egy hónapja jelentette be Joe Biden elnök, hogy az Egyesült Államok hadereje 2021. szeptember 11-én kivonul Afganisztánból, velük együtt pedig a teljes NATO-misszió is leépíti jelenlétét. Joe Biden amerikai elnök még vasárnap is védte az amerikai csapatkivonást, mondván, hogy nem lehet igazolni a "végtelen amerikai jelenlétet egy másik ország polgári konfliktusa közepette".