Hír: Tíz százalékkal kevesebb gyerek született mint egy éve + a Jobbik álláspontja a gyermekszületésről (Kötelező olvasmány)
(Kategória: Közélet-Politika)
Küldte: Sindzse
szerda 25 május 2011 - 08:55:07


Az előzetes adatok szerint 2011 I. negyedévében 21 181 gyermek született, 10,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A halálozások száma 34 763 volt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent a 2010 január–márciusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 13 582 fő volt, 3701-gyel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.

gyermek születés és a Jobbik álláspontja

Az előzetes adatok szerint 2011 első három hónapjában felgyorsult a születésszám csökkenése. 
A január–februári mintegy 8 százalékos csökkenést követően márciusban 14,5 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban. A születésszám összességében 10,2 százalékkal csökkent, ez 2407-tel kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest. A halálozások száma az év mindhárom hónapjában magasabb volt az előző évinél, összességében 3,9 százalékkal emelkedett, ami a 2010. január–márciusihoz viszonyítva 1294-gyel több halálozásból adódott. 

A házasságkötések számának az elmúlt hónapokban észlelt emelkedő iránya megtorpant, mivel márciusban már közel 6 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére 2011 első három hónapjában regisztrált 4051 házasságkötés még 42-vel, azaz 1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

Ezer lakosra 8,6 élveszületés és 14,1 halálozás jutott. Az előbbi 1 ezrelékponttal alacsonyabb,
az utóbbi pedig 0,5 ezrelékponttal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A házasságkötési arányszám 1,6 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A természetes fogyás mértéke a 2010. január–márciusi 4,0 ezrelékről 5,5 ezrelékre emelkedett. 2011 első három hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,9 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A születésszám jelentős csökkenése és a halálozások emelkedő tendenciája következtében a természetes fogyás üteme növekedett, és a 2010. január–márciusi 9881-gyel szemben 2011 első három hónapjában már 13 582 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen valamivel kisebb mértékben, mintegy 11 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma a tárgyidőszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.

A születések és halálozások száma különböző mértékben változott a régiókban. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke a legkisebb Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön volt, a legnagyobb pedig Nyugat-Dunántúlon. A halálozások száma valamennyi régióban meghaladta az előző évit, az emelkedés Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb, Nyugat-Dunántúlon a legkisebb. Mindezek következtében 2011 I. negyedévében a természetes fogyás az ország valamennyi régiójában növekedett az előző évihez képest, Közép-Magyarországon a legjelentősebb, Észak-Magyarországon pedig a legkisebb mértékben. A házasságkötések száma Észak-Magyarország és Észak-Alföld kivételével emelkedett, ennek mértéke Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb.

KSH


 
A JOBBIK megoldása:

Jogos: 20 évesnél fiatalabb szülőnek ne járjon családi pótlék


Zsiga Kárpát Dániel

Gátat kell szabni a felelőtlen gyerekvállalásnak, ezért a családi pótlékot pedig a szülő 19. vagy 20. betöltött életévéhez kellene kötni - jelentette be a Jobbik népesedés-politikusa, Zsiga Kárpát Dániel. 

A Jobbik mai, népesedési konferenciáját megelőzően Z. Kárpát Dániel elmondta: a párt álláspontja szerint jobban ki kellene terjeszteni a családi adókedvezményeket, a családi pótlékot pedig a szülő 19. vagy 20. betöltött életévéhez kellene kötni, ami a politikus szerint gátat szabna a felelőtlen gyermekvállalásnak.
Hunhír

Hunhír KSH nyomán Ezen hír származási helye: BENDEGÚZ HÍREK
( http://www.bendeguz.info/news.php?extend.27 )


Adatbázis lekérdezés: 22. Memória használat: 943,856b