Hír: Volner János adócsaló?-12 milliós köztartozással fantomizálódnak a Jobbik-alelnök cégei
(Kategória: Közélet-Politika)
Küldte: Sindzse
hétfő 06 május 2013 - 16:36:16


Volner János, JobbikLegalább öt vállalkozás kapcsolható Volner János Jobbik-alelnök nevéhez, és a gazdasági társaságok közös vonása, hogy a cégbíróság különféle szabálytalanságok miatt előbb-utóbb mindegyiket törölte a nyilvántartásból.


Törölt adószámok, felszámolás, végrehajtás, behajthatatlan köztartozás – többnyire ezek a kifejezések jellemzik a Volner János Jobbik-alelnök nevéhez köthető cégeket az Atv.hu-n megjelent írás szerint. Az esti gimnáziumi érettségivel rendelkező Volnert 2012 májusában választották be a Jobbik elnökségébe, és ugyanakkortól lett a párt egyik alelnöke is. Korábban a portál szerint a Magyar Gárda „tisztje” és szóvivője is volt.
Az utóbbi időben pártja rendszeresen őt küldi különböző tévéműsorokba, ahol gyakran fejti ki nézeteit makrogazdasági és pénzügyi kérdésekben is, a közelmúltban pedig a Corvinus Egyetemen tartott előadást a magyar gazdaságról. Ez tulajdonképpen érthető, mert a politikus magáról azt írta, hogy „17 éve folyamatosan képezi magát a közgazdaságtan különböző területein”, ráadásul maga is gazdasági szereplő: a Jobbik alelnöke vállalkozóként „jelenleg gyártással, kereskedelemmel és kutatásfejlesztéssel foglalkozik”.

Az Atv.hu a cégnyilvántartási adatok alapján kinyomozta, hogy legalább öt vállalkozás kapcsolódik Volnerhez. E cégek további jellemzője, hogy rövidebb-hosszabb működésüket követően a cégbíróság törölte őket, ami jellemzően fizetésképtelenség, behajthatatlan adótartozás illetve a cég fantommá válásának megállapítása után következik be.

Volner János 1999. március 22. és 2004. március 31. között ügyvezetője volt a Volner Bútor Bt.-nek. A cég tevékenysége irodabútor-gyártás volt. A politikus ötéves ügyvezetőségének időszakából csak két pénzügyi mérleg lelhető fel: 1999-ben hétmillió forintos forgalom mellett 195 ezer forint adózott nyereséget ért el, míg 2000-ben mintegy nyolc és fél milliós bevétel mellett 263 ezer forint veszteséggel zárt. 

Ez a cég 2004 márciusának végén került K. J. tulajdonába. Két és fél hónappal később, 2004. június 10-én az adóhatóság bírósági végrehajtást rendelt el a vállalkozás vagyonára, majd 2005. október 5-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság is ugyanezt tette. A cégbíróság 2005. november 3-án megszűntnek nyilvánította a bt.-t és végelszámolást indított ellene, végül 2010. augusztus 4-én megállapította, hogy Volner egykori cége fantommá vált. A bt.-t 2011-ben törölték a nyilvántartásból.

Hasonló történet esett meg a Prezent Bútorstúdió Kereskedelmi, Gyártó és Szolgáltató Kft.-vel is, amit 2003. augusztus 21-én alapítottak meg. Volner János és felesége 2003. november 19. és 2005. december 1. közötti szerepel a cégjegyzésre jogosultak között. A vállalkozás fő tevékenységei között irodabútor-gyártás, épületbontás, vakolás és takarítás szerepelt.

A cégbíróság dokumentumai szerint a Prezent Bútorstúdió sem 2004-ben, sem 2005-ben nem vallott be, így nem is fizetett általános forgalmi adót. A következő évre vonatkozóan ugyancsak elmaradt az adóbevallás.

Volner és felesége 2005. december 1-jén a hárommillió forinttal alapított céget háromszázezer forintért adta el két vevőnek. Alig egy évvel később, 2007. január 9-én végrehajtást rendeltek el a cég ellen: az adóhatóságnak több mint egymillió forinttal, a Pest Megyei Cégbíróságnak százezer forinttal tartozott a vállalkozás. Mivel az új ügyvezető „eltűnt” – a megadott címen elérhetetlennek bizonyult –, a cég vagyona pedig nem fedezte a köztartozást, decemberben felfüggesztették, 2008 januárjában pedig törölték az adószámát. A következő évben a vállalkozást megszűntnek nyilvánították, decemberben pedig végelszámolást nyújtottak be ellene. A cégbíróság 2012. július 27-én törölte a céget.

A két – papíron legalábbis – kudarcos vállalkozás nem szegte Volner kedvét: 2006 áprilisában megalapította a Gavron Kft-t. A cég jegyzett tőkéje hárommillió forint volt, fő tevékenységei között pedig vasáru-, festék-, üveg-kiskereskedelem, fém épületelem gyártása, irodabútor gyártása, villanyszerelés, mérnöki tevékenység szerepelt. Volner 2006. május 15. és 2008. június 3. között volt a cégjegyzésre jogosult személy, míg a tagok között szerepelt felesége, Volner Beatrix neve is.

Volner 2008 nyarán eladta a céget, június 3-tól új név került a cégjegyzésre jogosult rovatba. Alig fél évvel később, 2009. január 14-én az adóhatóság felfüggesztette a cég adószámát. Erre a lépésre jellemzően akkor kerül sor, ha az adózónak küldött levél két egymást követő alkalommal kézbesíthetetlen, továbbá akkor, ha az adózó nem található a székhelyén, vagy akkor, ha az adózó bevallási vagy adófizetési kötelezettségének esedékességtől számított 365 napon belül felszólítás ellenére sem tesz eleget.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, mi történt a Gavron Kft.-vel, az Atv.hu megkereste az ügyben illetékes Szekszárdi Törvényszéket. Tájékoztatásukból kiderült, hogy az adóhatóság több mint 12 milliós köztartozása miatt felszámolta a céget.

A Tolna Megyei Bíróság mint cégbíróság 2010. május 2-i hatállyal elrendelte a Gavron Kft. kényszer-végelszámolását. A kijelölt végelszámoló nem tudott kapcsolatba lépni a képviselővel, vagyonról nem volt tudomása, ezért kérte a cégbíróságot a felszámolási eljárás lefolytatásának kezdeményezésére. A felszámolás irat és vagyon hiányában 2011. április 28-án befejeződött, Volner 12 milliós köztartozással terhelt cége fantommá vált.

Volner 2008. május 7-én alapította meg az Építőanyagpláza.hu Kft-t, melynek 2010 júniusáig volt az ügyvezetője. A cég jegyzett tőkéje ötszázezer forint volt, első székhelye Volner csemői címén szerepelt. A cégbírósági adatokból pénzügyi beszámoló csak 2008-ra vonatkozóan lelhető fel, abban az évben 42 millió forint volt a cég bevétele.

A főtevékenysége szerint új áruk kiskereskedelmével, továbbá bútorgyártással és vakolással foglalkozó cég 2010 nyarán cserélt gazdát és nevet: augusztustól Bara-Topclean Kft.-nek nevezték, az új ügyvezető F. Cs. lett 2010 augusztusáig, majd B. M. következett egy külföldi címmel. A fenti három cég története itt is visszaköszön: Volner távozása után fél évvel, 2011. február 10-én az adóhatóság felfüggesztette a kft. adószámát, 2012. november 24-én pedig törölte azt. A cégbíróság megállapította, hogy a vállalkozás és a képviseletére jogosult személyek elérhetetlenek, ezért 2012. augusztus 22-én elrendelték a cég törlését.

A Magyar Gárda Pest Megye Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. 2008. július 4-én jött létre. A cég főtevékenysége személybiztonsági tevékenység volt, emellett a napilapnyomástól kulturális tevékenységen át testedzési- és politikai tevékenységre is jogosult volt többek között.

A cégjegyzésre jogosultak között szerepel Kiss Róbert, a Magyar Gárda egykori vezetője is, míg Volner János a cég tagjai között van.
A vállakozás pénzügyi mérlege egyáltalán nem érhető el.

Az adóhatóság hátralék-nyilvántartó osztálya 2009. november 25-én rendelt el végrehajtást a kft. ellen. A cég adószámát 2010. november 16-án felfüggesztették fel, jogerős törlésének időpontja 2011. január 18-a volt.

Az Atv.hu megkereste Volner Jánost is, a Jobbik alelnöke egyelőre nem reagált kérdésekre.  

A Jobbik is vizsgálatot folytat a fantomcégekkel kapcsolatban, kiemelten kezelve az offshore-ügyeket – mondta Volner János a Corvinus Egyetemen egy gazdasági konferencián, április végén. A Jobbik alelnöke hozzátette, akikről bebizonyosodik, hogy céget fantomizáltak, azokra „esetleg a közvetlen hozzátartozóira is komolyabb hatósági figyelmet kellene összpontosítani.”

forrás: http://hirek.ma/hirek/tizenketmillios-koztartozassal-tunt-el-a-jobbik-alelnok-cege  Link, Link,
Ezen hír származási helye: BENDEGÚZ HÍREK
( http://www.bendeguz.info/news.php?extend.375 )


Adatbázis lekérdezés: 22. Memória használat: 977,232b