Hír: Jobbikos politikus a miskolci pénzhamisítási botrány gyanúsítottja! - a Jobbik helyi elnöke, Szász István a dollárhamisítás miatt letartóztatott gyanúsított
(Kategória: Bűnözés)
Küldte: Sindzse
vasárnap 02 augusztus 2015 - 18:15:45


szasz istvan
A Jobbik helyi elnöke az a férfi, akit egy társával együtt pénzhamisítás miatt vett őrizetbe a rendőrség
– tudta meg a Napi Gazdaság. 


A nyomozás során kiderült, több mint százmillió forint értékű dollárt akart egy bűnbanda Ukrajnában piacra dobni, a megbízó személye azonban még  ismeretlen.

Az egykori nyomdatulajdonos Szász Istvánt, a Jobbik nyékládházi alapszervezetének elnökét és társát gyanúsítja a rendőrség több mint 123 millió forint értékű hamis dollár előállításával – értesült lapunk.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vasárnapi közleménye szerint a két őrizetbe vett férfival szemben pénzhamisítás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást.

Az eljárás adatai szerint a gyanúsítottak eddig ismeretlen társaik megbízásából az év elején állapodtak meg abban, hogy húszas címletű hamis dollárokat állítanak elő, amelyeket közvetítőn keresztül Ukrajnában hoztak volna forgalomba. A hamis bankjegyek legyártását Szász tettestársa, az edelényi M. István vállalta, aki Miskolcon egy nyomdaipari céget működtetett.

Informátorunk tájékoztatása szerint a pénzhamisítást a nyomda egyik alkalmazottjának jelzése alapján tudták a nyomozók leleplezni.

Az NNI munkatársai pénteken fogták el a két férfit, és az M. István érdekeltségében álló nyomdában tart
jobbikosott házkutatás során 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek húszas címletű amerikai dollárok lenyomatait tartalmazták.


A hatóság megtalálta és lefoglalta azokat a nyomólemezeket, nyomdagépeket is, amelyekkel a hamisítványokat előállították.
Amennyiben a hamis bankjegyek forgalomba kerültek volna, úgy azok összértéke meghaladta volna 123 millió forintot.

 
A Szász Istvánnál tartott házkutatás alkalmával számos, pénzhamisítással összefüggésbe hozható tárgyat találtak a nyomozók.

A Jobbik szerint Szász már nem elnöke a nyékládházi szervezetnek.

A Jobbik szerint Szász már nem elnöke a nyékládházi szervezetnek

A Jobbik nyékládházi szervezetének honlapján vasárnap délutánig megtalálható volt, hogy Szász István tölti be az elnöki tisztséget, később azonban az internetes felület "karbantartási munkák" miatt elérhetetlenné vált.
Lapunk a hamisítási üggyel összefüggésben ezután megkereste az ellezéki párt sajtóosztályát.

A Jobbik sajtófőnök helyettesét az általunk feltett kérdések nem érték váratlanul. Dobos Zoltán érdeklődésünkre közölte: Szász Istvánt a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöksége az elmúlt év végén a etikai vizsgálat alá vonta, azonban a volt elnök ennek eredményét nem várta meg, és kilépett a pártból, a Jobbik országos elnöksége pedig feloszlatta az alapszervezetet.
Lefoglaltak több mint 1000 ív B/3 méretű lapot, amelyek hamis kétszázas címletű ukrán hrivnya bankjegy lenyomatait tartalmazták, így feltehetően ezen bankjegyek hamisítását is tervezték a gyanúsítottak.

Rendőrségi forrásokból megtudtuk azt is, a nyomozók szinte kész állapotban foglalták le a hamis dollárokat, amelyekről csak a sorszámok, valamint az Egyesült Államok bankjegyein található, sast ábrázoló egyedi azonosítójel hiányzott.
Az elsődleges szakértői vélemények szerint a hamis pénzt a jobbikos politikus és társa olyan minőségben állította elő, hogy az alkalmas lett volna az azt elfogadók megtévesztésére, így Ukrajnában nagy valószínűséggel problémamentesen használhatták volna fizetőeszközként.

A Jobbik politikusa és bűntársa az elszámoltatáskor beismerő vallomást tett, amelyben azt is elismerték hogy a kész hamisítványokat Ukrajnában kívánták forgalomba hozni. Az NNI mindkét terhelt esetében az előzetes letartóztatás elrendelését indítványozta az illetékes ügyészségnek.

A nyomdamérnök végzettségű Szász István a tavalyi önkormányzati választás előtt – jobbikos nyékládházi képviselőjelöltjeként – a Törvénytisztelő többség választása címmel közzétett kampányfelhívásában magáról mindössze annyit mondott, hogy a megye legnagyobb nyomdájának tulajdonosa volt, de az internet elsöpörte a nyomdaipart.

Szász választási programja sem volt túl bonyolult. Egyszerűen fontosnak tartotta, hogy a lakosságot képviselő testületben rátermett, friss gondolkodású, a városért jobbik-karbantartas.jpgtenni akaró és tudó emberek üljenek, ne pedig megfáradt, begyöpösödött pártkatonák.

Hitt abban, hogy Nyékládháza többre hivatott. A várost rengeteg ötlettel, kevés anyagi ráfordítással szerette volna barátságossá tenni, hogy – mint mondta –, 12 hónapig lehessen üdülni. Innovatív ötleteiről akkor nem árult el részleteket.

 A Jobbik helyi honlapja jelenleg már elérhetetlen.

 Források:

Link,

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/jobbikos-politikus-a-miskolci-penzhamisitasi-botrany-gyanusitottja-2385219

http://444.hu/2015/08/02/napi-gazdasag-a-jobbik-helyi-elnoke-szaraz-istvan-a-dollarhamisitas-miatt-letartoztatott-gyanusitott/
Ezen hír származási helye: BENDEGÚZ HÍREK
( http://www.bendeguz.info/news.php?extend.608 )


Adatbázis lekérdezés: 22. Memória használat: 950,552b