Hír: Jobbik-Gyurcsány-Momentum-LMP-MSZP közös listán indulnak a májusi EP-választáson
(Kategória: Közélet-Politika)
Küldte: Alex
csütörtök 10 január 2019 - 12:18:20


gyurcsany ferenc, jakab peter, feketegyor
2019.01.06. Gyurcsány Ferenc (DK),
Jakab Peter (Jobbik),
Fekete-Győr András (Momentum) . Közös nyilatkozat.

„Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője a szombati ellenzéki tüntetésen.
Ezzel egyértelművé vált, ami eddig is sejthető volt: az ellenzéki pártok egy közös, bevándorláspárti listába tömörülve vágnak neki a májusi európai parlamenti választásnak.
Nem számít semmi, nincsenek elvek, minden pillanatok alatt elfelejtve!

A májusi európai parlamenti választásnak minden eddiginél nagyobb tétje lesz, hiszen a bevándorlási válság teljes mértékben átírta a kontinens politikai viszonyait, a migrációhoz való viszonyulás került az előtérbe.
Pár hónap múlva ez a folyamat a Soros-tervnek megfelelően, a bevándorlás mellett teljes mellszélességgel kiálló brüsszeli mainstream hatalmának megingását jelentheti, hiszen a krízis felülírta az európai politikát, és az európai polgárok gondolkodásmódját a dolgokról.

Éppen ezért Emmanuel Macron francia köztársasági elnök vezetésével a migrációpárti erők a különböző tagállamokban komoly politikai nyomásgyakorlásba kezdtek – a status quo fenntartása érdekében.

Hiszen teljesen nyilvánvaló: soha nem volt ilyen fontos, hogy milyen érdekcsoportok milyen arányban kerülnek be az unió döntéshozatalába.
jakob peter
Jákob Péter Jobbik

Közös, bevándorláspárti listát állítana az ellenzék

Az áprilisi országgyűlési választást megelőzően két dolgot tagadott az ellenzék: hogy bevándorláspártiak lennének, valamint hogy közös, bevándorláspárti listával vágnának neki a pár hónap múlva esedékes európai választásnak.
Az első állítás már a kampányban sem volt komolyan vehető, gondoljunk pusztán csak arra, hogy ellenezték, majd le akarták bontani az országot védő kerítést, a második pedig éppen a tegnapi napon dőlt meg.
Ismert, december közepétől egy törvénymódosítás visszavonatására hivatkozva több alkalommal utcára vonult az ellenzék, amelynek már az első napján kiderült, egészen mást akarnak az ellenzéki politikusok.
A cél tehát már az induláskor egyértelmű volt: lehetőleg minél jobban meg kell gyengíteni a bevándorlásellenes kormánypártok pozícióit az európai szavazás előtt.
Ennek legújabb és fontos állomása volt a tegnapi (egyébként kicsiny számú közönség előtt tartott) összejövetel, amikor Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke színpadra lépve kimondta, amit eddig senki sem:

"Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is!
Egy az egy ellen!"

Az ellenzéki pártok eddig csak az önkormányzati voksolás kapcsán pedzegették az egységfrontot, azonban a szocialista politikus ezzel a mondatával bejelentette, hogy európai színtéren iseljött az ideje egy Jobbik-MSZP-DK-Momentum-LMP-Liberálisok összefogásnak. 

toth-bertalan.jpg

 Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője beszél a tegnapi Kossuth téri ellenzéki tüntetésen.
A háttérben egy MSZP-s, egy jobbikos és egy LMP-s zászló lobog
Forrás: MTI/Mti

Ez pedig nem jelent mást, mint hogy egyértelmű politikai akarat mutatkozik egy, a Jobbiktól kezdődő a szocialistákon átívelő, és Gyurcsány Ferencig tartó közös lista állítására, amely a bevándorlást ellenző Fidesz-KDNP-vel szemben képezni ellensúlyt. Ebből mi következik?

A magyar bevándorláspárti erők egységbe tömörültek. 

Tóth gondolatait Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) jelenlegi EP-képviselője vezette fel, aki a következőket mondta szombaton:

"Nem az a fontos, ki voltál, hanem hogy ki leszel. Orbán eszeveszett rendszerének ellensége vagyunk."

Ennek az üzenete is világos: borítsunk fátylat a múltra! Nem számít, hogy a Jobbik nem is olyan régen még egy antiszemita, cigányellenes és homofób párt volt, amely napi szinten sértegette a hazai kisebbségeket, és úgy általában mindenkit, aki kicsit sem tetszett nekik. És ez határozott utasítás a Gyurcsánynak behódolni kényszerülő jobbikos szavazók felé is: ezentúl az sem számít, hogy a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2006-ban mit csinált az utcára vonuló tiltakozókkal. Fogadják el a jobbikos szavazók a szemkilövéseket, fogadják el, hogy a balliberálisok diktálnak. „Van egy közös ellenség, ami mindent felülír” – hangzik az új ellenzéki, klasszikusan sorosista gondolatmenet. 

Voltak már jelei az egységfrontba tömörülésnek

A választás követően jól láthatóan készült valamire az ellenzék, erre hét pontot hoztunk, ami alapjaiban kérdőjelezte meg a decemberi események spontaneitását. A decemberi tiltakozó felvonulásokon már együtt lebegtek a szélben a jobbikos, az LMP-s, a momentumos, a DK-s és az MSZP-s zászlók. Idén év elején pedig az általuk kezdeményezett rendkívüli ülés után a teljes ellenzék az Országház lépcsőjére vonult, ahol

a Jobbik, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum vezetői és képviselői közösen álltak ki,
ahol közösen mondtak el egy fogadalmat.

2019.01.06. gyurcsany ferenc, jakab peter, fekete-gyor
 
 A performanszon azt kérték a szimpatizánsaiktól, vegyenek részt a szombati összellenzéki tüntetésen. Ahol aztán "kimondásra került" a közös EP-lista.


mirkoczki_adam.pngMirkóczki Ádám (Jobbik)
Magyar Narancsnak  elmondta

Nekünk ebben a pillanatban nem a 2006-os, mára bukott hatalommal kell küzdenünk, hanem a jelenlegivel, és egy időre felül kell emelkedni a múltbéli sérelmeken.

„...a pártoknak most nem egymással kell hadakozniuk, először azt a helyzetet kell megteremteni, amelyben a politikai küzdelmeinket megvívhatjuk. Ez nem azt jelenti, hogy innentől mindenben egyetértünk a DK-val vagy az LMP-vel, de azt igen, hogy van egy magasabb cél, nevezetesen, hogy a demokratikus intézményeket helyreállítsuk. Ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól, és a választási törvényt, a közszolgálati médiát, a köztársasági elnök, a népszavazás intézményét, vagy az ügyészséget nézzük, úgy még a legsötétebb Medgyes­sy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van. Ezt kell megérteni mindenkinek, aki most az ellenzéki oldalon finnyáskodik. Nekünk ebben a pillanatban nem a 2006-os, mára bukott hatalommal kell küzdenünk, hanem a jelenlegivel, és egy időre felül kell emelkedni a múltbéli sérelmeken.

Tisztelem Vona Gábor stratégiai érzékét, de a választáson a többi ellenzéki párttal együtt bizony mi is hibáztunk. (...) Ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad.

És ma több mandátummal rendelkeznénk mi is, ők is.”

Forrás: Origo & Mandiner  nyomán
Ezen hír származási helye: BENDEGÚZ HÍREK
( http://www.bendeguz.info/news.php?extend.701 )


Adatbázis lekérdezés: 22. Memória használat: 981,048b