Keresztúri Farkas CsabaMég a női mosdóba is követte az erőszakos udvarlás elől menekülő leányt a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. Majd a biztonsági őrt megfenyegette: képviselőként kirúgatja.

Az erőszakos jobbikos ügye nem ismeretlen portálunk olvasói előtt. Az ügyészség Keresztúri Farkas Csaba, a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke ellen ma nyilvános rendezvényen, folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntette miatt vádat emelt.


A díszes figurák.A vádirat szerint tavaly novemberben a szegedi jogászbálban a képviselő hajnali egy óra körül ittasan közeledett az ügy két másik vádlottja, egy testvérpár húga felé, próbált udvarolni neki, majd bement utána a női mosdóba. Onnan a biztonsági őrök tessékelték ki, egyiküket megfenyegette azzal, képviselőként elintézi, hogy veszítse el állását.

Az első tettlegességre ezután a lány egyik bátyja és a képviselő között került sor, az összetűzés kezdeményezője a politikus volt – tudatta az ügyészségi szóvivő.

Hajnali három óra környékén a képviselő ismét megpróbált beszélgetésbe elegyedni a lánnyal, amit a másik fivér észrevett, és próbálta megvédeni húgát. A politikus meglökte a férfit, és dulakodás alakult ki köztük, aminek a biztonsági szolgálat vetett véget – közölte Szanka Ferenc.

Egyik vádlott sem fordult orvoshoz, így utólag nem lehet megállapítani, milyen sérüléseik keletkeztek, az azonban biztos, kirívóan közösségellenes magatartásuk megbotránkozást keltett a jelenlévőkben.

Az ügyészség vádindítványában a képviselőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte, a testvérpár esetében csak próbára bocsátást javasol, mivel nem ők voltak a kezdeményezői az összetűzésnek – mondta a szóvivő.

Keresztúri Farkas Csaba az MTI megkeresésére elmondta, a vádemelésről egyelőre nem kapott írásban tájékoztatást, érdemben csak a vádirat elolvasása után tud reagálni.

A rendőrség három hónapja csoportos garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást Keresztúri Farkas Csaba, a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke ellen.

A verekedés tavalyi év végén történt a szegedi jogászbálon, amelyet az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában (TIK) tartottak. A rendezvényen jelen volt az ügyvédként praktizáló Keresztúri Farkas Csaba, a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke is. A politikus – eddig tisztázatlan okok miatt – dulakodásba keveredett egy testvérpárral. A rendőrség három hónapja csoportos garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást: a fiatalembereket már kihallgatták, a képviselőt azonban még nem sikerült kikérdezniük az esetről.

Keresztúri Farkas Csaba

A nyilvánosság előtt először megszólaló háromgyerekes család azt kérte: miután országosan ismertek, ne nevezzék meg őket. Az idősebb fiú a Szeged24-nek azt mondta: öccsével a húgukat akarták védelmezni, akihez a képviselő a bálon „tolakodóan közeledett.”

A fiatalember azt mesélte: lánytestvére „le akarta rázni” a képviselőt, a női mosdóba menekült előle, de a képviselő oda is követte. Elmondása szerint ezt öccse szóvá tette, mire a képviselő „torkon ragadta.” Egy barátjuk hívta a biztonsági embert, aki felszólította a képviselőt: fejezze be ezt a viselkedést, de a politikus „érzékeltetve hatalmi helyzetét, megfenyegette, hogy kirúgatja”. Az „elbizonytalanodott” biztonsági őrnek „főnöke felszólítására, bocsánatot kellett kérnie a képviselőtől”.

A huszonéves fiatalember szerint addig fogalmuk sem volt, hogy egy szegedi képviselővel van dolguk, aki – állítása szerint – nem jobbikosként, hanem fideszesként nevezte meg magát. A mosdó előtti incidenst követően a fiatalabb fiú visszament a barátaihoz, de Keresztúri Farkas Csaba nem hagyta békén. „Hosszú kiabálás volt, és a képviselő ijesztő és életveszélyes fenyegetéseket mondott a testvéremnek” – állítja a báty. Az idősebb testvér úgy emlékszik: „én ekkor jöttem a képbe, barátságosan odamentem a társasághoz, de a képviselő megütött. Erre dühös lettem, de nem ütöttem vissza, a barátaim lefogtak, és az öcsém nyugtatott.”

Ezután keresni kezdték a húgukat és a képviselőt, de mivel nem látták őket, kimentek az épület elé, és itt kezdődött a dulakodás. A fiatalember elmondása szerint a képviselő ütött először, de azt elismerte, hogy „nagy kavarodás volt.” Az épület előtti incidensnek végül a biztonsági őrök vetettek véget, majd kihívták a rendőröket, akik felvették a képviselő és az ő adataikat. „Mivel senkit sem vittek be, így ezután mi hazamentünk” – mondták a fiúk.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kizárását kérte az ügyből, ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon indult eljárás csoportos garázdaság miatt. Vargáné Szombati Andrea szóvivő a Szeged24-nek elmondta: a nyomozás még tart, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni az ügyről.

A Szegeden és a régióban ismert családapa a Szeged24-nek úgy nyilatkozott, hogy a fiúkat már meghallgatták a rendőrök, és állítása szerint gyerekei „együttműködően viselkedtek.” Ezt mondta az idősebb fiú is, hozzátéve: a rendőrségi meghallgatáson, amikor megkérdezték tőlük, hogy nem akarnak-e feljelentést tenni a képviselő ellen testi sértés miatt, nem tették, mert azt szeretnék, hogy minél hamarabb és „csendben „érjen véget az ügy. A fiú hozzátette: miután képviselőről van szó „pici félsz” van benne, de bízik az igazságszolgáltatásban. Édesapa szerint lányát megviselték a történtek.

A lap megkereste Keresztúri Farkas Csaba képviselőt is, aki azt mondta: őt még nem hallgatták ki, és ezért egyelőre nem akar „részletekbe bonyolódni.” Annyit azonban mondott: „nem én, engem ütöttek, én kerültem földre, erről leletem is van.” Elmondása szerint benn az épületben nem ragadott torkon és nem ütött meg senkit sem, és azt sem tudja, hogy „a kinti és a benti társaság ugyanaz volt-e.”

Arról pedig, hogy tolakodóan viselkedett volna a lánnyal úgy reagált: „ilyen eszembe sem jutna egy hölggyel szemben.” Szerinte ő „kulturáltan szórakozott” a bálon. „Egyetlen konfliktusom volt, egy biztonsági őrrel, aki bocsánatot kért” – mondta.

Korábban a politikus úgy nyilatkozott: „véletlenül nem a férfi mosdóba nyitottam be, ami nyilvánvalóan bármelyikünkkel előfordulhat, valóban figyelmeztetett egy biztonsági ember, aki az arroganciájáért később tanúk előtt bocsánatot is kért tőlem. Természetesen az sem igaz, hogy a rendezvényen bárkit bármivel megfenyegettem volna (ilyet soha nem tennék), és főképp nem más nevében.” (Mármint a Fideszében.) A képviselő a Szeged24-nek azt mondta: állításaira tanúk is vannak és kilátásba helyezte: rágalmazás miatt feljelentést is tesz, illetve helyreigazítást kér mindazoktól, akik szerinte eltorzítják a történetet.

A Szeged24 információi szerint az épületben és a kint történt eseményeket rögzítették a biztonsági kamerák. Úgy tudni, hogy a felvételeket az egyetem átadta a rendőrségnek. Ezek akár döntőek is lehetnek az eljárás során.

Az ügyészég vádindítványában a képviselőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte, a testvérpár esetében csak próbára bocsátást javasol, mivel nem ők voltak a kezdeményezői az összetűzésnek – mondta a szóvivő. 

http://szeged.hir24.hu  nyomán