Köves Slomó rabbi a nagy érdeklődésre tekintettel közleményt adott ki a Szegedi Csanáddal való találkozásáról. A rabbi szerint a volt jobbikos politikus egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van.

Szegedi Csanád!Szegedi Csanád, a Jobbikból nemrég kilépett EP-képviselő – mint arról beszámoltunk – a napokban felkereste Köves Slomót, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezető rabbiját.

Köves SlomóKérdésünkre Köves Slomó elmondta, hogy megdöbbent, amikor Szegedi Csanád találkozót kért tőle.
Rabbiként azonban alapvető feladata, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá.

„Azt kívánom neki, hogy képes legyen jóvátenni az elmúlt éveket. És ezt azzal tudja leginkább elérni, ha a családi gyökerek megismerésén túl mindent elkövet annak érdekében, hogy más emberek ne tévedjenek hasonló tévutakra. Szegedi Csanád története, sajnos, nem egyedi. A holokauszt után sokan döntöttek úgy, hogy eltitkolják zsidó származásukat. A zsidó vezetőknek minél nagyobb nyitottságot kell mutatniuk, hogy visszahozzák őket a zsidó közösséghez” – nyilatkozta kérdésünkre Köves Slomó.

A rabbi úgy érezte, hogy a "sajtó részéről, illetve magánemberektől érkezett nagyszámú megkeresés" miatt érdemes bővebben, közleményben is összefoglalnia a Szegedi Csanád látogatásával kapcsolatos álláspontját.

Szegedi Csanád – írja állásfoglalásában Köves Slomó – magánemberként kereste fel. Mint rabbi – származástól és morális előélettől függetlenül – minden válsághelyzetbe jutott embert, és különösen egy származásával most szembesült zsidót kötelessége fogadni. Egy ilyen találkozás nem a feloldozásról, hanem a lehetséges útválasztásokról szól.


Ami ezen a – Köves számára is nehéz, lelkileg megterhelő – beszélgetésen elhangzott, azt mint rabbival osztotta meg vele. Szegedi Csanád annyit mond el erről, amennyit jónak lát, a rabbit köti a diszkréció. Kivéve az "ott általa elmondott bocsánatkérést és a szűk közösségünkre tartozó tanulságokat, amelyek nyilván nem csak nekem szóltak".

A zsidó vallás tanítása szerint minden ember szabad akarattal bír, és bármikor jóváteheti korábbi tetteit –hangsúlyozza a rabbi közleménye. A jóvátétel, és egyáltalán a megváltozás egy hosszú és göröngyös folyamat, amelynek sok lelki, emberi és közösségi vonzata van. A jelen szituációban a rabbi úgy gondolja, hogy Szegedi Csanád egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van, amelynek – mindannyiunk reménye és érdeke szerint – pozitívan kellene végződnie. "Az, hogy ez így fog történni vagy sem, az elsősorban rajta múlik, nekünk azonban a zsidó vallási tanítás szerint minden lehetséges segítséget meg kell adnunk."

Köves Slomó közleménye így folytatódik:

"Tisztában vagyok a téma érzékenységével és az üggyel járó – mindannyiunkra kiható felelősséggel – így én egy nálam személyesen tapasztaltabb és nagyobb tudású rabbit, Oberlander Báruhot kértem fel a helyzet szakmai egyengetésére – abban az esetben, ha erre a továbbiakban szükség lesz. Oberlander rabbi, az üggyel kapcsolatban – eredetileg attól függetlenül – egy teoretikus szakmai tanulmányt adott közre, amely a zsido.comoldalon olvasható.

Megítélésem szerint ez – a nem kifejezetten mindennapi – ügy még messze nem ért véget. Arra kérem saját közösségemet és a nagy nyilvánosságot is, hogy várjuk meg az ügy végkimenetelét, ne hozzunk elhamarkodott ítéletet, és addig is hagyjuk, hogy a folyamat – annak emberi aspektusában – a média nyilvánosság kerülésével alakuljon. Ami Szegedi Csanádot illeti: a személyes sorsa az ő kezében van."

forrás: http://nol.hu/