BENDEGÚZ HÍREK

A független, hiteles magyar hírforrás!

logo


Isten hozott

Kik állnak a Jobbik és Vona Gábor mögött?


Akinél a kassza kulcsa van... Kiderült, ki áll Vona Gábor mögött!

Moszkvai emberük


Döntő szerepe van a Jobbik orosz vonzalmának kialakításában a Vona Gábor 2008-as moszkvai útját megszervező, nyilvánosságtól tartózkodó Kovács Bélának. A Balczó Zoltán hazatérése után várhatóan európai parlamenti képviselővé avanzsáló politikus a kommunisták moszkvai elitképzőjében végzett, s a Jobbik elnökét - honvédelmi bekötéssel is rendelkező - zavaros orosz társasággal hozta össze.

A legfontosabb politikusok néha láthatatlanok. E közhely bizonyosan igaz a Jobbik fő külügyesére, Kovács Bélára. Jóllehet döntő szerepe van a párt külkapcsolatainak - különösen orosz vonzalmának - kialakításában, a nyilvánosság előtt alig szerepel.

Pedig érdemes rá figyelni: információink szerint ő veszi át az áprilisi választás után a magyar Országgyűlésbe hazatérő Balczó Zoltán brüsszeli mandátumát (Kovács Szegedi Csanád európai parlamenti szakértőjeként dolgozik).

A magát üzletemberként meghatározó, az antivilágban Oroszországban és Japánban tanuló politikus jelenleg az európai radikális jobboldali pártok közös kasszáját is őrzi - hiszen Kovács Béla a tavaly októberben Budapesten megalakult Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének alelnöke és kincstárnoka.

Emellett 2005-től vezeti a Jobbik külügyi bizottságát, 2006 nyara óta a párt XIII. kerületi szervezetének elnöke, 2008 őszén pedig a fővárosi szervezet alelnöke is ő lett. Portréjának megrajzolásához a Heti Válasz - részben orosz forrásból - sok morzsát összeszedett, ám a kép így sem lehet teljes: a politikus ugyanis az utolsó pillanatban lemondta a többször egyeztetett interjút.

Belügyi kapcsolat?

Kovács Béla nem hétköznapi pályát futott be. 1978-ban az I. István Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, de már kamaszkorában megjárta Japánt. Úgy tudjuk, édesapja a '70-es évek derekán a tokiói magyar követség gondnoka volt. Hősünk a matúra után a szigetország fővárosának egyetemén tanulhatott politológiát, nem véletlen tehát a felsőfokú japán nyelvtudás.

Szerencséjét Kovács tovább tudta fokozni: önéletrajza szerint 1986-ban szerzett nemzetközi közgazdászdiplomát Moszkvában. Az intézményt nem jelölte meg, de úgy tudjuk, a Szovjetunió (s a jelenlegi Oroszország) elit diplomataképzőjét, a Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemét, az MGIMO-t végezte el. Az intézménybe anno a kommunista tábor legmegbízhatóbb elemeit vették fel, ezért kézenfekvő a kérdés: kapcsolatban állt-e Kovács a magyar, esetleg a szovjet titkosrendőrséggel?

Moszkva, 2008 decembere: Kovács Béla (piros garbóban),
Vona Gábor és Vaszilij Podvojszkij (jobbra fekete ruhában)

A dolog természetéből adódóan biztosat nem állíthatunk. Ám a moszkvai és tokiói tanulmányok alapján kizárhatjuk, hogy Kovács Béla elkerülte volna legalább a magyar állambiztonsági utánpótlásért felelős kutatótisztek figyelmét. (Japán a COCOM-listás nyugati termékek ellopását nagyban űző magyar hírszerzés egyik fontos célpontja volt.)

A tanulmányai befejezése óta eltelt időszakról nyilvános életrajzaiban az árnyékember szűkszavúan beszél. Tavaly, az EP-választások előtt azt írta magáról: "1988-tól 2003-ig nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgoztam vezető beosztásban Japánban és Oroszországban". Idénre mindez már "egy nemzetközi kereskedelmi cégnél dolgozott vezető beosztásban Japánban és Oroszországban" kitételre módosult. Márpedig a vállalkozói tevékenység mibenlétének feltárása kulcsfontosságú volna. Kovács pártbéli pozícióját ugyanis az üzletemberi státus, s az a tény alapozta meg, hogy 2006-ban milliós összeggel járult hozzá az akkor a MIÉP-pel közösen induló Jobbik kampányához.

Orosz bizniszek

Kérdés, hogy Kovács Béla a Naura nevű vállalkozásra gondolt-e, amikor "nemzetközi kereskedelmi" cégről írt. Első látásra igen, hiszen ez a vállalkozás, a "nemzetközi divízió igazgatója" titulus, valamint egy moszkvai cím szerepelt a brüsszeli karrierje előtt rendszeresen villantgatott angol nyelvű névjegyén. A tüzetesebb vizsgálat viszont cáfolja mindezt, hiszen a Naura Kovács orosz anyósának alsónemű-kereskedésre alapított, ám értékelhető kereskedelmi tevékenységet már évek óta nem mutató mikrocége.

Az orosz anyós egy orosz házastársból "adódik": e tényt 2009-es uniós választásra írt önéletrajzában Kovács a szemérmes "feleségem osztrák állampolgár" fordulattal kerülte meg. Érdekes ugyanakkor, hogy olyan vállalkozás is van a kinti rokonság körül, amely első pillantásra komoly anyagi erőt feltételez. A szintén a feleség édesanyja által alapított, Szelena nevű társaságot Moszkvában, a Kremlhez közeli Tverszkaja utca egyik irodaházába jegyezték be. Ám ez is a ködfüggöny része: ugyanerre a címre 300 másik vállalatot is regisztráltak, s ma már - az élet egyéb jeleit sem mutató - Szelena elérhetetlen ezen a címen.

Annyiban mégis tovább él a cég, hogy Kovács magyarországi bt.-je a Szelena-2 nevet viseli. Ám a politikus látható hazai üzleti tevékenysége egy - csúcsragadozásnak aligha tekinthető - angyalföldi vegyesbolt tulajdonlásában merül ki. Ha viszont nincs nyoma a Kovács Béla által gyakran hangoztatott jó céges hátországnak, kérdés, miért jár Oroszországba? Merthogy a Jobbik külügyese - "üzleti célból" - rendszeresen megfordul odaát. Információink szerint csak a magyar politika számára különösen forró 2006-os évben öt alkalommal kért és kapott orosz vízumot.

Ami bizonyos, hogy a rokonlátogatás és az esetleges bizniszelgetés mellett jutott (és jut) ideje a kapcsolatépítésre is. Ennek bizonyítéka Vona Gábor - Kovács kíséretében megejtett - 2008. decemberi moszkvai látogatása. A Jobbik angol nyelvű honlapjának korabeli beszámolója szerint az Oroszország és Európa viszonyát boncolgató összejövetelen kutatók, diákok mellett megjelent Vlagyimir Putyin miniszterelnök pártja, az Egységes Oroszország képviselője is.

Jelöltállító Jobbik-kongresszus: Ki van a kulissza mögött?

A Vona-Kovács párost vendégül látó Vaszilij Podvojszkij azonban furcsa szerzet, s nem csak azért, mert a vizitet állítólag bonyolító Nemzeti Tradíciókat Őrző Európai Akadémiája sehol sem lelhető fel. Podvojszkij egy másik érdekeltsége, a pszichológiával, "humánfejlesztéssel" foglalkozó - angolul Graduate School of Consultingnak nevezett - zugtanoda, amelyet orosz sajtóhírek szerint több felsőoktatási intézményből kitiltottak okkultista, ezoterikus nézetei miatt. Az "iskola" ugyanis a tekintélyesség látszata miatt jó nevű moszkvai egyetemeken bérelt helyiségeket, s borsos tandíjért a legkülönfélébb "személyiségfejlesztő" kurzusokat tart a jelentkezőknek.

Tavaly decemberben Tatyana Karpacsova, egy ortodox felsőoktatási intézmény dékánhelyettese egyenesen a szcientológusokhoz hasonló veszélyes társaságként írt e graduate schoolról, s levele nyomán zavarták el az intézetet a Moszkvai Állami Egyetem pedagógiai karáról. Ha ezt Vona Gábor tudja, aligha öleli át olyan barátian Podvojszkij vállát a találkozóról készült képeken. Vélhetően még óvatosabb, ha tájékoztatják: újdonsült ismerőse bekötéssel rendelkezik az orosz honvédelmi-állambiztonsági világhoz.

Pénzmag a "nemzetieknek"

Az "iskola" egyik vezető oktatója, Szergej Rikov ugyanis nemcsak egy katonai műszaki főiskolán tanít, hanem az orosz Katonai Tudományos Akadémia tagja is. E manipulatív pszichológiai irányzatnak a rendészetihonvédelmi világgal fenntartott kapcsolata nem meglepő - még a szovjet időszakban a pszichológusok álltak a belső felforgatókkal vívott állambiztonsági harc élvonalában. Egy épelméjű, ám kellemetlen ellenzéki gyorsan elmegyógyintézetben találhatta magát, s a pszichológiai "kezelések" következtében jó eséllyel elborult elmével távozott.

Kovács Béla nemcsak e zavaros, az orosz nagypolitikában hangyabokányit sem számító társasággal építette ki a Jobbik kapcsolatát, hanem az amúgy szintén oroszbarát nyugati radikálisokkal is. A politikusnak kulcsszerepe volt a Budapesten tavaly ősszel megalakult Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének gründolásában. A Jobbik mellett a francia Front National, az olasz Fiamma Tricolore, a svéd és a belga "nemzetiek" által aláírt alapítónyilatkozathoz mára csatlakozott a British National Party, egy ukrán és egy portugál alakulat. E szervezkedésben a Jobbik meghatározó súllyal bír, hiszen éppúgy három európai parlamenti képviselője van, mint a 60 milliós Franciaország Nemzeti Frontjának.

Kovács Béla, Nick Griffin, a British National Party elnöke
és Füzessy
 Zoltán, a Jobbik külügyi kabinetének alelnöke

Nem véletlen, hogy 2010 eleje óta Kovács a szövetség alelnöke és kincstárnoka. Jóllehet nincs meg az elegendő létszám a brüsszeli frakcióalakításhoz, így a radikálisok nem részesülnek például az Európai Néppártnak és a szocialistáknak járó anyagi támogatásból, a szervezet létrehozását az európai források megszerzése is motiválta. Erről beszélt 2009. novemberi párizsi sajtótájékoztatóján Bruno Gollnisch, a Front National alelnöke. Szerinte felháborító, hogy míg a nagy pártok évi 11 millió eurót kapnak a brüsszeli kasszából, addig a "nemzetieknek" semmi sem jár, s ezen próbálnak változtatni az új szövetséggel.

Felvázoltunk tehát egy felettébb ellentmondásos politikusi pályát. Jóllehet Kovács Bélának nincs látható üzleti befolyása, képes volt - már 2006-ban is - anyagilag támogatni a Jobbikot. Orosz kapcsolatainak kiépítését még a szovjet elitképzőn kezdte, de a jelenlegi szálak egy zavaros, rendészeti múlttal rendelkező csapathoz vezetnek.

Az európai jobboldali radikális pártok nem kérték ki maguknak, hogy Kovács ilyen, a szcientológusokkal egy lapon emlegetett moszkvai szerveződéssel barátkozik, ehelyett a fő pénzkezelőjükké választották. Talán mert hasonló a hasonlónak örül: ezen pártok, például az energiabiztonság ügyében, képviselt álláspontjukkal - akarva-akaratlanul - alájátszanak az egységes európai fellépésben ellenérdekelt orosz érdekeknek. 


KELETI VONAL - NYUGATON

Jóllehet a Jobbik európai parlamenti képviselőinek munkájából elsősorban Morvai Krisztina felszólalásai jutnak el a magyar közvéleményhez, nem kevésbé érdekes a másik két képviselő, Balczó Zoltán és Szegedi Csanád tevékenysége. Különösen a külpolitikai vonal figyelemre méltó: a két politikus rendszeresen felszólal Oroszországgal, illetve a közép-ázsiai posztszovjet térséggel kialakított kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében.

Igaz, erre a hivatalos alapjuk is megvan: Balczó az EU-Oroszország Parlamenti Együttműködési Bizottság póttagja, Szegedi pedig az "EU-Kazahsztán, EU-Kirgizisztán, EU-Üzbegisztán Parlamenti Együttműködési Bizottság, illetve a Tádzsikisztánnal, Türkmenisztánnal és Mongóliával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség" rendes tagja.

A kisebbségi magyarok nyelvhasználati ügyétől az európai külügyi szolgálatig számos kérdésben megszólaló Balczó - információink szerint Kovács Béla által írt - Oroszországgal kapcsolatos felszólalásai egyértelmű irányt mutatnak. A politikus nemcsak a "stratégiai partnerség" lelkes híve, de tavaly szeptemberben az Európai Parlamentben egyetértően idézte az uniós (s így magyar) gázbeszerzési forrásokat több lábra helyező Nabucco csővezetékkel kapcsolatban Putyin orosz miniszterelnök cinikus véleményét, mely szerint "mindenki annyi rozsdás vascsövet fektet a földbe, amennyit akar, csak legyen mit beletöltenie".

Szegedi Csanád még ideologikusabb a keleti kapcsolat területén: a "szkíták-hunok-avarok" kontinuitására hivatkozva egy "nagy turáni szövetséget" vizionált Magyarország és a középázsiai posztszovjet "vörös kánságok" között. Idén februárban pedig az üzbegisztáni választások kapcsán dicsérően szólt az emberi jogi szervezetek által elítélt üzbég rezsimről, amely például lehetetlenné teszi a tádzsik kisebbség anyanyelvi oktatását, s 2005-ben habozás nélkül belegéppuskáztatott az ellene tüntetőkbe, több száz ember halálát okozva.

A Heti Válaszban megjelent portré egyetlen állítását sem cáfolja közleményében Kovács Béla, a párt külügyi bizottságának elnöke. Miközben cikkünket a korábban a Jobbik programjában sem szereplő „médiabűnözés" kategóriába sorolja, sorban megerősíti információinkat.

Eszerint:

Jóllehet ez az adat korábban sehol nem szerepelt, valóban elvégezte a kommunista birodalom elitképzőjét, a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemét.

Felesége tényleg orosz. Korábbi életrajzaiban Kovács a „feleségem osztrák állampolgár" fordulattal fedte el házastársa nacionáléját.

Igaz, hogy kapcsolatban áll az orosz Szelena Zrt-vel, s Kovács Béla a lapunk által megírt rendszeres oroszországi „üzleti utak" tényét is megerősíti.

Kovács Béla

Kovács Béla egyetlen szóval sem cáfolja azon értesülésünket, hogy 2006-ban anyagilag is támogatta a párt kampányát.

Amiképpen hallgatásával azt az információnkat is megerősíti, hogy Balczó Zoltán hazatérése után a Jobbik európai parlamenti képviselője lesz.

Vona Gábor 2008. decemberi látogatásáról Kovács azt írja, hogy a vendéglátó Vaszilij Podvojszkij sikeres pedagógiai intézetet vezet, s nincs köze a szcientológiához. Ezt magunk sem állítottuk: csupán idéztük az orosz sajtóban megjelent cikkeket, amelyek a Podvojszkij-féle tanoda sarlatánságáról szólnak. Illetve egy ortodox egyetem dékánhelyettesét, aki okkult módszerei miatt a szcientológusokhoz hasonlóan veszélyes kategóriába sorolta a Vona-Kovács párost vendégül látó pszichológus-pedagógus intézményét.

„Vona Gábor sem előtte, sem utána nem találkozott semmilyen orosz politikussal" - írja a pártelnök 2008-as moszkvai útja apropóján Kovács. Ezt sem állítottuk. Csupán idéztük a jobbik.com máig elérhető 2009. januári, angol nyelvű beszámolóját, amely a pártelnök moszkvai előadásáról tudósít.

Ebben olvasható, hogy a rendezvényen az Egységes Oroszország Párt egy képviselője is részt vett. („The representation by the Jobbik Chairman met with huge interest in the audience of students, teachers, scientists and a representative of the United Russia Party.")

„Nem sikeredett volna ilyen kusza irománnyá a Heti Válasz cikke, amennyiben a szerző él az általam felajánlott ebédmeghívással, hiszen a mai napon vártam őt az Európai Parlamentbe" - írja Kovács Béla.

A politikus elhallgatja azt a tényt, hogy múlt hét közepi első megkeresésünkkor jeleztük: április elsején megjelenő számunkba írjuk cikkünket - aligha lehetséges tehát a mai találkozó. Mivel Kovács Béla ezt követően elmondta, hogy hazalátogat Brüsszelből, megbeszéltünk egy találkozót múlt vasárnap délután három órára a Jobbik Curia utcai Csengey Dénes Könyvtárába.

Az interjút Kovács vasárnap délben mondta le, s felajánlotta az április elsejei brüsszeli beszélgetést. Telefonhívásunkra, SMS-üzenetünkre - amelyben jeleztük, hogy cikkünk kedden nyomdába megy, ezért lehetetlen a csütörtöki találkozó -  a politikus nem reagált.

forrás: http://hetivalasz.hu/reflektor/moszkvai-emberuk-28289 

Adatbázis lekérdezés: 79. Memória használat: 1,171kb