BENDEGÚZ HÍREK

A független, hiteles magyar hírforrás!

logo


Isten hozott

Feltűnő üzleti kapcsolatok a Jobbikban


A Jobbik pártaktivistái és országgyűlési képviselőjelöltjei között számos olyan személyiség akad, akinek feltűnően jók az üzleti kapcsolatai. A hvg.hu utánanézett néhány prominens és kevésbé ismert jobbikosnak, akiknek cégei, valamint cégekben vállalt tisztségei és gazdasági kapcsolatai alighanem jól jönnek magának a pártnak is.

A Jobbik Somogy megyei listájának élén, s a kispesti egyéni indulók között találjuk Pősze Lajost, a Szerencsejáték Rt. egykori vezérét, az MDF 1990-es kampányfőnökét. Pősze 1993-ig állt az élén a mesés bevételekkel rendelkező cégnek. E két poszt rendkívül értékes kapcsolatrendszerhez segíthette hozzá az üzletembert, aki számos cégben tűnt fel azóta is.

A HVG hetilap korábban beszámolt például arról, hogy Pősze Pántlika Kft.-jében érdekelt volt Liszkay Gábor jobboldali médiavállalkozó, a Magyar Nemzet tulajdonos-főszerkesztője, aki a Hír Tv elnöki tisztét is ellátja. A Pántlika Kft.-ben volt résztulajdonos egy T&T nevű cég - írta korábban a HVG hetilap. A T&T a gazdag bankár, Töröcskei István és az egykori kisgazda miniszter, szintén exbankár, Boros Imre érdekeltsége, s benne van még Töröcskei Zsuzsa is. (Töröcskei István Pro-Aurum nevű cégén keresztül érdekelt volt korábban a Hír Tv-ben.) A T&T idén márciusban kapott engedélyt arra, hogy befektessen az SPE Bankba. Töröcskei volt az állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító igazgatósági elnöke az Orbán-kormány idején.

Talán még érdekesebb, hogy Pősze a cégnyilvántartás szerint átmenetileg egy olyan cég alapításakor is felbukkan 1992. június 15-én felügyelő bizottsági tagként, mint a Batthyány Pénzügyi Tanácsadó Zrt. E cégben 1992 júniusától olyan befolyásos bankárok és üzletemberek vállaltak fb-tagságot, mint Erős János és Lenk Géza, és még érdekesebb, hogy a cégjegyzésre jogosultak között a "világhírű lobbista", Alfonz Mensdorff-Pouilly gróf is szerepel igazgatósági tagként. Mensdorff-Pouilly neve - évekkel a Batthyány-cégben való feltűnése és eltűnése után - a Gripen-ügyek miatt vált világszerte ismertté. Az osztrák gróf egyébként napra pontosan akkor lépett be a Batthyány Zrt.-be 1992-ben, mint Pősze Lajos, és vele együtt lépett ki onnan 1995. január 23-án a cégadatok szerint.

Pősze Lajos

„Nem ismerem, és nem is ismertem az említett urat, így kapcsolatom sincsen vele semmilyen formában” – közölte Pősze Lajos, amikor a hvg.hu megkereste, és megpróbáltuk tőle megtudni, hogy ismeri-e a Gripen-ügyben elhíresült grófot. Egy másik e-mailben Pősze azt válaszolta lapunknak, hogy nem ismeri Erős Jánost. (Az MFB jelenlegi vezérigazgatója, Erős János korábban a Kereskedelmi és Hitelbank, illetve az ÁÉB bankok vezérigazgatója is volt.) Amikor Batthyány-féle tanácsadócégekre (egy kft.-re és egy zrt.-re) rákérdeztünk, Pősze ezt válaszolta: „Csak azt tudom megerősíteni, hogy egyik cégre sem emlékszem és valószínűsítem, hogy nem is voltam benn egyikben sem.”

Egy terézvárosi leleplező

A Jobbik háttéremberei közül érdekes pályafutást tudhat magának Losonczy Pál, aki hivatalosan 2009-ben csatlakozott a párthoz. Losonczy a kommunikációs igazgató a pártban, ami nem véletlen, hiszen ő Hír Tv egyik alapítója volt, és saját bevallása szerint részt vett a Fidesz 2002-es kampányában is. Losonczy volt a terézvárosi ingatlanbotrányok egyik kirobbantója, amelynek nyomán több embert meggyanúsítottak időközben. A hvg.hu-nak arról is nyilatkozott korábban, hogy megvásárolhatta volna az Andrássy út 47. számú épületet, de ehhez kenőpénzt kellett volna fizetnie.

Az épületet végül másnak adta el az önkormányzat, de az adásvételi szerződést megsemmisítette a bíróság. Az önkormányzat viszont feljelentette rágalmazás miatt Losonczyt, ezt a pert idén nyerte meg Terézváros ellene. Losonczy utóbb eladta az Andrássy út 47. alatti üzletrészét: az Oktogon Kft.-be a Heti Válasz szerint azok a cégcsoport vásárolta be magát, amely már korábban megszerezte a palotát. A Jobbik kommunikációs igazgatója időközben résztulajdonos lett a BGB Fesztivál Szervező és Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben, ahol társtulajdonos az egykori fővárosi MSZP-s politikus, Garamszegi Gábor is. Garamszegi a Betonút Zrt. vezérigazgató-helyetteseként a Kulcsár-ügy IX. rendű vádlottja volt, és három évre ítélték első fokon.

Losonczy Pál

Fotó: Dévényi Veronika

Losonczy az ügyek kapcsán a hvg.hu-nak elmondta: valóban eladta kisebbségi részesedését az Oktogon Kft.-ben, a vételár hetvenezer euró volt, ahogyan a Heti Válasz írta. Ő azonban a cég közgyűlésén az eladás ellen szavazott, ám a többség felülbírálta az ő döntését. A befolyt vételár után pedig már be is fizette a személyi jövedelemadót, nehogy újabb támadásoknak tegye ki magát. A kommunikációs igazgató a Garamszegi Gáborral közös fesztiválszervező cégről azt mondta, egy baráti társaságban egy közvetítő ajánlotta neki Garamszegit, akiről tudta ugyan, hogy szocialista politikus volt, de azt nem, hogy a Kulcsár-ügyben szerepelt. A fesztiválszervezés, amire a cégüket alapították, egyébként nem sikerült jól, mert a várható kiadásoknak csak a 20 százalékát sikerült beszedniük a magyar mezőgazdasági termékek vásárának szervezésekor. Ezek után lemondták a fesztivált, amiből végül egyáltalán nem lett bevételük.

Gőbl, a sportszervező és rockzenész

Érdekes színfolt a Jobbik képviselőjelöltjei között a korábbi Fidesz-tag, Gőbl Gábor. A 2005-2006-ban a kupagyőztes (majd 2008-ban felszámolt) Matáv FC Sopron labdarúgóklub kisebbségi (21 százalékos) résztulajdonosa és ügyvezetője volt. A soproni klubbal 2006 januárjában szakadt meg a kapcsolata, ezután a ZTE-nél dolgozott - mondta a hvg.hu-nak a politikus-sportmenedzser, aki a Jobbik egyéni képviselőjelöltjeként indul Sopronban a mostani választásokon. Gőbl a Moby Dick zenekar basszusgitárosaként országosan ismert a rockszakmában, de nemcsak zenész, hanem olyan „nemzeti” zenekarok menedzsere is, mint a Hungarica és Romantikus Erőszak.

Talán a legérdekesebb, hogy 1993-ban ő készítette elő az Iron Maiden pozsonyi fellépését. Itthon 2006 ősze óta több tüntetésen is aktívan lépett fel. A Jobbik weboldalán olvasható hivatalos életrajza szerint Gőbl 1998-ban alapította meg sportmarketinggel foglalkozó ügynökségét, „hiszen a zene mellett a sport- és rendezvényszervezésben is kiemelkedő a munkássága”. Sportvezetői pályafutását 1997-ben a Soproni Postás női kosárlabdacsapatánál kezdte, amelynek két éven keresztül menedzsere volt, majd hat éven át a Matáv FC Sopron labdarúgócsapatánál klubmenedzserként, majd ügyvezető igazgatóként dolgozott. 2002 és 2006 között a Fidesz tagja volt, 2007 őszétől a Jobbik soproni vezetője, 2009-től megyei alelnöke.

Novák Előd

APEH-eljárások Jobbik-vezetők cégeinél

A Jobbik jelszavai között szerepel többek között a korrupció elleni küzdelem, választási programjuk III.1.2. pontja pedig az elmúlt húsz év bajai között hangsúlyozza, hogy a „közteherviselés a nagyarányú elkerülés miatt nem érvényesül”. Mindezek után különösen érdekes az origo.hukeddi cikke, amelyből kiderül, hogy adóhátralék miatt folyik eljárás Novák Előd Jobbik-alelnök és Schön Péter, gazdasági igazgató cégei ellen. Novák cégénél egyéb furcsaságokat is találtak az APEH ellenőrei, például olyan címre volt bejegyezve, ahol a lakók nem is hallottak a cégről. Novák Előd, Szabó Gábor és Schön Péter – ő a Jobbik gazdasági igazgatója - egy közös cégben, a Magyarok Lapja Kft.-ben adta ki a már megszűnt Magyar Mérce című havilapot, Novák Előd pedig emellett jelenleg is a reklámszervezéssel foglalkozó Hun Média Kft. résztulajdonosa és ügyvezetője. A cégbírósági adatok szerint mind a Hun Média Kft., mind a Magyarok Lapja Kft. ellen APEH-eljárás indult adóhátralék miatt – írja azorigo.hu. A Magyarok Lapja Kft. ellen a cégadatok szerint 2009 márciusában indult APEH-végrehajtás, Schön Péter szerint azonban már sikerült megállapodniuk a tartozás "átütemezéséről", és amúgy is szeretnék megszüntetni a céget, amely 2007 óta nem végez valós tevékenységet: akkor szűnt meg ugyanis az általuk kiadott, a Jobbikot támogató Magyar Mérce című havilap.

A Hun Média Kft. ellen a cégbírósági adatok szerint 2007 szeptemberében indult APEH-végrehajtás. A nyilvános cégbírósági adatok szerint azonban más sem stimmelt a kft.-vel, többek között olyan címre volt bejelentve, ahol nem lehetett elérni a cég képviselőit. Előbb felfüggesztették, majd törölték a cég adószámát, és törvényességi felügyeleti eljárást is indítottak ellene – írta az origo.hu.

„Soha nem is volt forgalma a cégnek, és nem folytatott üzleti tevékenységet, és ilyen értelemben a könyvelő is elakadt” – mondta Novák Előd a saját cégéről a hvg.hu-nak. Szerinte felszámolás alatt áll a társaság, és ők is meg akarják szüntetni azt. Novák hozzátette: cége „senkinek nem tartozik, mert nem állt üzleti kapcsolatban senkivel”.

Három őrző-védő

A Jobbik Nógrád megyei egyik vezetője, Lorkó Győző, aki a párt megyei listáján is szerepel jelöltként, bár nincs befutó helyen, elvileg nem teljesen kizárt, hogy bekerüljön a Parlamentbe. Lorkónak számos biztonsági és őrző-védő cége van, amelyekben többnyire résztulajdonosként tűnik fel, nem egyet ezek közül felszámoltak. Csődbe ment például a Nógrád megyében lévő Tetracar Gépjárműkereskedelmi Kft.-je a kilencvenes évek elején (ez a cég nem azonos, a Budapest környékén működő, hasonló nevű autókereskedéssel – ez akkor derült ki, amikor a hvg.hu e céget telefonon érte utol).

Az egykor szintén Lorkó résztulajdonában állt Lomosi Trade Építőipari és Szolgáltató Kft. nevű céget a 2000-es években számolták fel. Amikor a hvg.hu Lorkó Győzőt próbálta az ügyben utolérni, csak rokonaival tudtunk beszélni. Ők azt ígérték, átadják az üzenetet, de a politikus-vállalkozó nem hívta vissza lapunk munkatársát. Működik feltehetőleg ezzel szemben Lorkó őrzés-védelmi cége, a Palóc Mentor Őrzésvédelmi Szolgáltató Kft. Nem volt ennyire „sikeres” az SL Defender Őrző és Vagyonvédelmi Bt. Ez szintén Lorkóhoz kötődött egykor a céginformációk szerint. E vállalkozást ugyanis eredetileg végelszámolták, de a végelszámolás a bíróság ítélete szerint felszámolásba váltott át, ami azt jelenti, hogy valamilyen probléma felmerülhetett a végelszámolás során. Sajnos erről sem tudtuk megkérdezni Lorkó véleményét.

Lorkó nem az egyetlen „őrző-védő” a Jobbikban: egy rendvédelmi Jobbik-konferencián felszólalt például Osvát László, aki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) készenléti egységének, a kommandósoknak volt a parancsnoka 2004-ig. A nyugállományú rendőrezredesnek több cége is van: az Osi-Colonel 2004 Kft., illetve a Massla Biztonsági Kft – írta a HVG hetilap. Osvátot régi jó ismerőse, Kincs István, az Őrmester Zrt. tulajdonos-elnöke hívta a Jobbik csapatába. E cég jogelődjét 1991-ben hozta létre mások mellett a Belügyminisztérium, az ORFK, a TÜVATI (ahol a mérnök Kincs is dolgozott akkor), illetve maga Kincs István. Az Őrmester Zrt. elnöke a HVG-nek elmondta: szimpatizál a Jobbikkal, és segíti is őket „amivel csak módjában áll”.

Osvátról korábban nagy cikket írt a Magyar Nemzet, amelyben azt boncolgatta a lap, hogy a nyugdíjas ezredes cégében, az Osi-Colonel 2004 Kft.-ben résztulajdont szerzett a Ro-Geo nevű vállalkozás 2009 júniusában. Ezt a Ro-Geót a Fidesz megfenyegette, hogy eljárást indít ellene, mert a nevében folytatott állítólag tárgyalásokat. A Ro-Geo ügyvezetője egyébként Barbalics László, aki Dávid Ibolya sógora a Magyar Nemzet írása szerint.

forrás: HVG 

Lapunk megjegyzése:

Vajon véletlen, hogy a Román állampolgárságú és ott is az örmény kisebbséghez tartozó Nicolae Stefan Patrubany a Magyarok Világszövetségének elnökének anyja neve Osváth Margareta ?  

Patrubany a rossznyelvek szerint a Román Kommunista Párt bizalmasa volt cikk a kép alatt.

Nicolae_Stefan_Patrubany

 

A ROMÁN KOMMUNISTA PÁRT BIZALMASA VOLT
 
Hogy is van ez? 1973-ban, amikor tombolt a Ceauseszku diktatúra és mindent a SECURITATE ellenőrzőtt, akkor egy „magyarra” egyetemi rádiót rábíznak 22 éves korában? Kommunista párttagság nélkül? A hivatalos jellemzés nem téri ki Patrubány állampolgárságaira. A csodálatos számítógépes szakember ehhez képest nem üzemelteti az MVSZ honlapját évek óta és azon semmilyen fontos adat nincs. Mikor kapott Patrubány magyar állampolgárságot? Mikor települt Magyarországra? A magyar hatóságok nézték-e a  kommunista múltját? Kizárt dolog, hogy a Secu ne tudott volna munkahelyi dolgairól és magyarországi utazgatásairól. Az RMDSZ kommunista utódpárt, semmi meglepő nincs abban, hogy ott is elnökségi tag lehetett, s abban az évben lett MVSZ elnökségi tag is, Csoóri Sándor szárnyai alatt. Tehát Csoóri Sándor tudott Patrubány múltjáról mindent, de erről a témáról máig is hallgat.

TOVÁBBI ADATOK A HIÁNYOS ÉLETRAJZBÓL
Fény derült Patrubány Miklós hátszelére
Németh Zsolt FIDESZ által delegált, Külügyminisztérium Parlamenti államtitkár, a Marx Károly Közgazdaságtudományi egyetem, az Oxfordi egyetem volt diákja, a FIDESZ alelnöke, választmányi alelnöke, a párt külügyi kabinetjének a vezetője, és az Európa Tanács Politikai Bizottságának az alelnökének felesége Zsigmond Katalin, Patrubány Miklós feleségének Zsigmond Emesének egy unokatestvére. A két személy felesége unokatestvér, és közvetlen kapcsolatot ápolnak egymással. Miközben Patrubány a FIDESZ-t szidja, addig együtt vacsorázgat a ZSIDESZ alelnökével. Miközben Patrubany az Európai Uniót szidja, addig együtt szórakozik az Európai Tanács Politikai Bizottságának az alelnökével. A Magyarok Világszövetségének a támogatásának a megvonása is csak egy átverés volt. A Magyarok Világszövetsége (Egyesülettől) megvont támogatást egy másik egyesületnek adta oda a ZSIDESZ. A Societatea Transilvana a Ungurilor de Pretutindeni (S.T.U.P.) egy Romániában bejegyzett egyesület, amelynek egyszemélyes vezetője ugyancsak Patrubany. http://www.dntcj.ro/NGOs/           (tudósítónktól)

MIT KELL TUDNI NÉMETH ZSOLTRÓL?
Németh Zsolt a 90-es évek elején egy vidéki lakossági fórumon a TITKOS TÁRSASÁGOK működését Magyarországon teljesen helyénvalónak tartotta, egy kérdésre válaszolva. Csoóri Sándor is a FIDESZ bizalmasa, de Csoóri a Kádár-rendszerben Aczél Györgynek is a bizalmasa volt. Ő már akkor is utazhatott Amerikába a 70-es évekbe, amikor a magyar állampolgároknak nem járt nyugati útlevél. Csoóri Sándor mikor teszi közzé életrajzát? Különös tekintettel Rákosi Mátyás alatti működésére..
 
Kép: az elérhető oldalon Patrubány címe a Soros Alapítvánnyal azonos, ezen az oldalon a Soros Alapítványt is reklámozzák, több, más zsidószervezettel együtt
Föltesszük a kérdést: Lehet, hogy Patrubány Miklós (a soknevű) a Sorosék ügynöke?

forrás: Elhallgatott Hírek

 

Adatbázis lekérdezés: 79. Memória használat: 1,182kb