BENDEGÚZ HÍREK

A független, hiteles magyar hírforrás!

logo


Isten hozott

Titokzatos üzletembert küld Brüsszelbe a Jobbik; Kovács Béla (Moszkva)


Moszkvában diplomázott és ott is élt, mielőtt megfogta a jobbikosok lelkesedése. Jó kapcsolatait jelzi, hogy szervezett moszkvai utat Vona Gábor pártelnöknek, Brüsszelben pedig sok olyan ajtó megnyílik előtte, amit a jobbikosok jóformán nem is ismernek. A Jobbik vezetői szerint nem világították át, de azért néhány tisztázó beszélgetésen megkérdezték életének érdekesebb részleteiről. Kicsoda Kovács Béla, a Jobbik új EP-képviselője?
 
Forrás: MTI Kovács Béla Jobbik
"Az egyik szemem sír, de a másik nevet, mert tudom, hogy kiváló ember kerül a helyemre" - mondta Balczó Zoltán az [origo]-nak, miután kiderült, hogy a Jobbik Kovács Bélát küldi megüresedő helyére az Európai Parlamentbe. 
Bár Kovács nem tartozik a Jobbik ismert tagjai közé, Szegedi Csanád, a párt másik EP-képviselője szerint az európai mezőnyből is kiemelkedő tudású és gyakorlatú diplomata. Balczó és Szegedi is jól ismeri a Jobbik új EP-képviselőjét, mert tavaly május óta képviselői asszisztensként segíti a munkájukat Brüsszelben.
Oroszul, japánul, angolul, lengyelül, franciául és németül beszél, remek kapcsolatai vannak, és szakmailag is ő a legfelkészültebb - mondták róla egybehangzóan a párt [origo]-nak nyilatkozó elnökségi tagjai is.
Az elnökség vita nélkül választotta Kovácsot a brüsszeli posztra, pedig a Jobbik EP-listáján Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet főtitkára volt az első olyan jelölt, akinek nem jutott mandátum, így a lista alapján ő válthatta volna Balczót. 
A Jobbik olyan embert akart Brüsszelbe küldeni, aki elkötelezett, és szorosan kötődik a párthoz - indokolta Balczó és az elnökség több tagja a döntést.
Kovács 2005 végén csatlakozott a Jobbikhoz, és a háttérben sokat - és sokáig egyedül - dolgozva érte el, hogy a párt egyik legbefolyásosabb politikusa lett. Csak 2003-ban költözött Moszkvából Magyarországra,és a Jobbik vezetői úgy is megbíznak benne, hogy magánéletéről keveset tudnak, életútja pedig kalandos.

"Úgy döntöttem, hogy elegem van"Az 50 éves Kovács Budapesten született, a középiskola után Japánban és Moszkvában is élt hosszabb ideig.
 Az egyetemet Japánban kezdte, ahova szüleivel költözött ki - az [origo]-nak azt mondta, édesapja a követség gazdasági ügyeit intézte -, négy éven át egy amerikai magánegyetemen politológiát és nemzetközi kapcsolatokat hallgatott.
Diplomát végül Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) szerzett 1986-ban. 
Kovács a Jobbik honlapján olvasható életrajzában és az [origo]-nak nyilatkozva is azt hangsúlyozta, hogy ő pártonkívüliként végezte el az egyetemet. 
Arra a kérdésünkre, hogy megkörnyékezte-e az állambiztonsági hivatal, megpróbálták-e beszervezni, nemmel válaszolt.
Kovács szerint "haragudtak" rá, amiért nem lépett be a pártba, szerinte ezért büntették akkor is, amikor hazaérve a Terimpex nevű külkereskedelmi vállalathoz osztották be üzletkötőnek. 
Ez Kovács szerint "nem a legjobb hely volt". 
Huszonhetedik születésnapján, egy nappal az esküvője után behívták katonának. 
"Ez is mutatja, hogy nem szerettek, úgyhogy amikor leszereltem, úgy döntöttem, hogy elegem van, elhagyom az országot" - mondta, miért költözött újra Moszkvába.
"Vona előbb mondta ki" "Elfáradtunk, és az üzlet sem ment már olyan jól" - Kovács szerint ezért költözött vissza nagy reményekkel 2003-ban Magyarországra. 
Hamar csalódott a politikában, és itthon alapított vállalkozása, egy angyalföldi salátabár sem úgy ment, ahogy várta. 
"A jóisten jó helyre vezetett engem" - állítása szerint ezzel a gondolattal lépett ki a Jobbik Villányi úti irodájának ajtaján 2005-ben, amikor elkeseredése és egykori katonatársa, Bíber József, a Jobbik akkori alelnöke először vitte el a párthoz.
"Megláttam ezeket a csillogó szemű, elszánt fiatalokat, és egyből elkezdtem hinni bennük" - magyarázta az [origo]-nak, miért vállalt első perctől kezdve a szokásosnál több munkát és áldozatot a Jobbikért.
"Nem használunk titkosszolgálati eszközöket a tagjaink káderezésére, de miután jelentkezett a pártba, több beszélgetés során alaposan megismertük az életútját" - mondta az [origo]-nak Szabó Gábor pártigazgató, aki szerint megbizonyosodtak arról, hogy Kovács a nemzeti ügy iránt elkötelezett és jó csapatjátékos. 
Először csak a tapasztalatát és a kapcsolatait ajánlotta fel, majd 2005 végén be is lépett a pártba. 
"Mondtam neki, hogy azzal tud a legtöbbet segíteni, ha nemcsak a szakmai munkából, de a pártszervezésből is kiveszi a részét" - meséli Szabó.
Kovács hamar bizonyította párttársai által dicsért szervező- és kezdeményezőkészségét: megalapította a párt 13. kerületi szervezetét, és rögtön belépése után a külügyi bizottságot is, amelynek sokáig egyedül ő volt a tagja a pártban.
"Jelezte, hogy ehhez ért, vannak kapcsolatai az üzleti életből" - emlékezik vissza a kezdetekre Novák Előd.
Kovács csatlakozása után lett hangsúlyos a Jobbik oroszbarát politikája.
"Ez kívülről nem látszott, de Vona Gábor előbb mondta ki a pártban, mint én, hogy kelet fele kell nyitni, ott kell piacot keresni a magyar termékeknek" - mondta Kovács. 
Ő szervezte Vona moszkvai útját is, 2008 decemberében egy kisebb történészkonferencián vett részt a pártelnökkel.

Brüsszelben sem kellett keresnie a kilincseket
 Nem volt egyszerű a Jobbiknak külföldi kapcsolatokat kiépítenie, mert sokáig nem akartak szóba állni a párttal - mondja Novák Előd. 
Kovács ennek ellenére a külügyi bizottság tagjaként nemcsak orosz, hanem nyugat-európai szervezetekkel is felvette a kapcsolatot.
Az ő kezdeményezésére jött létre januárban az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége, amelynek a Jobbik mellett többek között a francia Nemzeti Front, az olasz Fiomma Tricolore, a belga Nemzeti Front, a svéd Nemzeti Demokraták pártja és a Brit Nemzeti Párt is tagja. 
A szervezetnek Kovács az alelnöke és kincstárnoka.
Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kovács Béla (jobbról a harmadik) a Jobbik EP-választási eredményhirdetésén 

2009-ben "Nekem itt Brüsszelben sem kellett keresgetnem a kilincseket, amikor kijöttünk" - mondta Kovács, aki az EP-választásokig jó kapcsolatot alakított ki a már bent ülő nemzeti pártokkal. 
"Először 2008-ban, a nemzeti pártok akkor még létező frakciójának ülésére jöttem ki, de később is havonta egyszer kiutaztam Brüsszelbe, hogy találkozzam velük" - meséli.
Balczó Zoltán és Szegedi Csanád is azt mondta az [origo]-nak, amikor kikerültek Brüsszelbe, Kovács nélkül nemcsak nagyon elveszettek lettek volna, de hetekig irodájuk sem lett volna. 
"Még nem utalták ki az irodákat, amikor kiérkeztünk, nem volt hova mennünk, de Béla megmozgatta a kapcsolatait, és a távozó olasz nemzeti képviselők befogadtak minket" - mesélik. 
"Én soha nem voltam képviselő, nem volt tapasztalatom, pedig nagyon nehéz az embernek itt kiismernie magát. 
Nagyon sokat köszönhetek neki, a parlament struktúráját, működését is ő segített megérteni" - mondta Szegedi.

Angyalföldi salátabár, felszámolás alatt
Kovács nemcsak idejét, energiáját áldozta a szervezésre, kapcsolatépítésre, ő fizette az utazásokat is. 
A jelenleg felszámolás alatt álló angyalföldi salátabár, amely után Kovács szerint még közel egymillió forint adótartozást is be kell fizetnie, biztosan nem termelhette ki ezek árát, saját bev allása és a magyar cégjegyzék szerint más vállalkozása nincs a Jobbikban üzletemberként ismert Kovácsnak.
Hogy miből futotta neki az utazásokra, azt párttársai is csak találgatják. 
"Nem egy nagytőkés mecénás, de vannak vállalkozásai, Brüsszelből is rendszeresen hazajárt, gondolom, ezeket intézte" - mondta Balczó, de megjegyezte, nem tudja pontosan, milyen vállalkozásai vannak utódjának. 
Az [origo]-nak Kovács azt mondta, a moszkvai vállalkozásaiból hazahozott pénzét élte fel és költötte részben a Jobbikra az elmúlt években.
Szűkszavú életrajzaiban moszkvai éveiről Kovács csak annyit ír, hogy "nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgoztam vezető beosztásban". 
Az [origo]-nak azt mondta, a saját üzleteit intézte, saját bev allása szerint három cégben volt része Moszkvában. 
A Naura-k kereskedelemmel foglalkozott, és Kovács azt mondta róla, "nem volt jelentős, nagy haszonra nem tettünk szert". 
Kisebb cég volt a Szelena Kft. is, ami egy élelmiszerüzletet működtetett, illetve külföldi cégek moszkvai képviseletét látta el. 
A harmadik céget japánokkal közösen alapította Kovács, és állítása szerint már 2001 óta nem vesz részt benne, ez Oroszországból Moszkvába tengeri árukat importált, Japánból pedig ruhákat szállított Moszkvába. 
Magyarországon egy céget alapított, a Szelena-2 Bt. jelenleg felszámolás alatt áll.

"Még finoman sem akart irányítani"
Fontos érv volt Kovács EP-képviselői helye mellett, hogy "zökkenőmentesen tud bekapcsolódni" a brüsszeli munkába, hiszen az elmúlt egy évben aktívan dolgozott Balczó és Szegedi mellett. 
"Nem szólt bele a munkánkba, még finoman sem akart irányítani. 
Csak amiben kikértük a véleményét, abban segített" - mondja Szegedi Csanád, de mindkét képviselő szerint sokszor, felszólalásaik és közleményeik előtt is konzultáltak vele. 
Szegedi Csanádot az EU Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal,Üzbegisztánnal együttműködő bizottságban segítette Kovács, Szegedi szerint "a tárgyalások az ő hathatós közbenjárásra alakultak, és az ő tolmácsolásával zajlottak le". 
Balczót az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, valamint az EU-Oroszország Parlamenti Együttműködési Bizottság ülésein kísérte és segítette.
Balczó fontosnak tartaná, hogy Kovács átvegye az ő eddigi feladatait és bizottsági helyeit, mert "szakértőként eddig is részt vett a bizottsági üléseken, oroszországi politikai kapcsolatai vannak, ismeri a politikai szereplőket, és nem utolsósorban szóba tud állni velük" - mondja, másrészt az energetika és a orosz kapcsolatok a Jobbiknak is fontosak. 
Kovács is azt mondja, az eddigi szellemben szeretné folytatni a munkát, a napokban érdeklődött is a főtitkári titkárságon, de egyelőre nem tudák neki megmondani, hogy megtarthatja-e Balczó posztjait, vagy más területeken kap lehetőséget.

forrás: Origó

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Adatbázis lekérdezés: 80. Memória használat: 1,156kb