catalan-tuntetes.jpgKétmillióan vonultak fel Katalónia függetlenségéért!

Utólagos becslések szerint több mint két millióan vonultak utcára Barcelonában csütörtökön, hogy követeljék a Spanyolországtól elszakadást és a függetlenséget Katalóniának.

A Katalónia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett demonstráción az összes függetlenség-párti politikai vezető részt vett. A több mint kétmilliós megmozduláson rengeteg "Itt az idő" feliratú transzparens volt látható, a felvonulással ugyanis felszólították a spanyol kormányt, hogy engedélyezze még idén november 9-én a függetlenségi referendumot.


A közvélemény-kutatások szerint a katalánok mintegy 55%-a támogatja a Spanyolországtól elszakadást. Ennek elsődleges oka, hogy a katalán régió az ország leggazdagabb vidéke, amit visszahúz a magas munkanélküliséggel, egyre halmozódó államadóssággal sújtott spanyol többségi régió. A katalán régió jelenleg évente mintegy 16 millió eurót fizet Madridnak különböző adók formájában, aminek többségét a spanyol kormány az ország többi részének fejlesztésére fordítja, Katalónia szinte semmit nem kap vissza. Ebből a szempontból Katalónia esete hasonlít az Olaszországban szerveződő, a független Velencei Köztársaság helyreállítását mostanra referendummal is alátámasztó venetoi függetlenségi mozgalom esetére; az ország egyik leggazdagabb régiója akar kiszakadni, főként a központi kormány egyenlőtlen forráselosztása miatt, ami gazdasági élősködés jelleget öltött.Katalónia lakossága a fentiek miatt elutasítja az egészségügy és oktatás terén beiktatott megszorító intézkedéseket, Katalóniának ugyanis a kormány tevékenysége nélkül saját erőből lenne lehetősége a szociális vívmányok fenntartására. A Barcelona, Girona, Lleida és Tarragona tartományokból álló Katalónia adja az ország gazdasági teljesítményének több mint egyötödét.

Katalónia elszakadásáról idén november kilencedikén tartanak népszavazást. A spanyol központi kormány ezt alkotmányellenesnek tartja.

Artur Mas katalán elnök szerint:

“lehetetlenség örökre megakadályozni Katalóniát abban, hogy népszavazást tartson saját jövőjéről”.
“lehetetlenség örökre megakadályozni Katalóniát abban, hogy népszavazást tartson saját jövőjérő
Egy tíz napja közzétett felmérés szerint a népszavazás erősen megosztja a katalánokat. 41,3 százalékuk akarja kifejezetten, hogy önálló állammá váljanak, 39,5 százalékuk viszont elutasítja.

Artur Mas szerint Katalóniának hasznára válna, ha a skótok többsége a Nagy-Britanniától való elszakadásra szavazna a szeptember 18-ai skóciai referendumon. Szerinte ebben az esetben az EU meg akarná tartani tagjai sorában a független Skóciát.

“Ha az igenek győznének, az európai politikai vezetők tiszteletben tartanák ezt. Ez nagyon fontos Katalóniának. Ha egy olyan nemzetnek, mint Skócia, joga van dönteni a jövőjéről, miért ne tehetné ezt meg Katalónia is?”

Mariano Rajoy miniszterelnök korábban bejelentette; a központi kormány nem engedélyezi a függetlenségi referendum megtartását. Áprilisban a spanyol parlament egy a katalán képviselők által beadott törvényjavaslatot is visszadobott a függetlenségi népszavazásra vonatkozóan.

(Guardian/MTI)