77974.jpgA támadás a Charlie Hebdo szatirikus újság szerkesztőségében történt. A francia elnök terrortámadásról beszél.

11-en meghaltak, köztük két rendőr és egy újságíró – mondta el Xavier Castaing, a rendőrség kommunikációs igazgatója. A rajtaütésben tíz ember megsebesült, közülük öten válságos állapotban vannak – írja az MTI.

Az államfő terrortámadásnak minősítette a fegyveres akciót. “Kétségkívül terrortámadást hajtottak végre” – jelentette ki Francois Hollande útban a helyszínre.

Ezután a kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet a főváros térségében, és nagyszabású akció indult, hogy kézrekerítsék a támadókat.

Az I-télé francia hírtelevízió szemtanúk beszámolójára hivatkozva tudósított a történtekről. A tanúk egy közeli épületből nézték végig a történteket.


islam7.jpg
77974.jpg
iszlam5.jpg

“Mintegy fél órával ezelőtt két, fekete csuklyás férfi lépett az épületbe Kalasnyikov gépkarabélyokkal” – mondta Benoit Bringer, az egyik szemtanú. – “Néhány perccel később lövéseket hallottunk”. A férfi szerint a támadók ezután két külön gépjárművel elmenekültek a helyszínről. Egyes beszámolók szerint a gyilkosoknál rakétavető is volt.

A francia államfői hivatal egyik munkatársa szerint Francois Hollande elnök fel fogja keresni a támadás helyszínét Párizs keleti részében.

David Cameron brit kormányfő a Titteren reagált: “A Párizsban elkövetett gyilkosságok felháborítóak. A francia nép oldalán állunk a terrorizmus elleni harcban és a sajtószabadság védelméért folytatott küzdelemben” – írta a politikus.

A Charlie Hebdo szerkesztőségére 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt le. Iszlamista honlapokon korábban az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak.

A lap legutóbbi tweetjében az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi karikatúrája szerepelt.

Forrás: hir24.hu