Előzetesbe kerülhet Galambos

Galambos LajosA Budapesti Katonai ügyészség kezdeményezte Galambos Lajos egykori nemzetbiztonsági hivatali főigazgató előzetes letartóztatását – tudta meg Molnár Lajos ügyvédtől csütörtökön az MTI. Galambos Lajos előzetes letartóztatásáról pénteken dönt a bíróság – mondta az ügyvéd.

Arra a kérdésre, hogy védencét mivel gyanúsítják, csak annyit mondott: „minősített ügyről van szó”, azaz nem beszélhet erről. A Budapesti Katonai ügyészség szerdán az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának őrizetbe vételéről szóló információkat; az MTV Híradója kedden számolt be arról, hogy Galambos Lajost a Budapesti Katonai ügyészség aznap este gyanúsítottként hallgatja ki. 


A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta, információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják, de azt egyelőre nem tudni, hogy miért vették őrizetbe a tábornokot. A napilap az intézkedést az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyével hozta összefüggésbe; mint írták, Galambos Lajos az alapítvány kuratóriumának tagja volt, és az ügyben egy aktív, valamint egy volt NBH-s munkatársa is érintett.

A napilap beszámolt arról is, hogy értesüléseik szerint Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának volt elnöke az elmúlt napokban olyan vallomásokat tett, amelyek kapcsolódhatnak a Galambos Lajossal közölt gyanúhoz, valamint Jakubinyi Róbert ügyéhez. A Magyar Nemzet korábban azt írta, Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, az Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökével, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó László mint rendőr nyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt.
Tekintse meg a hírTV felvételét!
(MTI) MNO