Novák ElődHónapokon át kapott fizetést Brüsszelből a márciusban EU-zászlót égető Novák Előd, s hozzá hasonlóan azok is, akiknek a nevét korábban hírbe hozták a Kuruc.infó nevű szélsőséges portállal – derítette ki a hvg.hu. A lapunk által megszerzett hivatalos kimutatások szerint ezeket az uniós pénzeket Szegedi Csanád pénzügyi keretéből utalták ki. Novák lapunknak megerősítette, hogy Szegedi asszisztenseként valóban kapott uniós pénzt, amit ő „klasszikus munkabérnek” tekint.

Két évvel ezelőtt öt hónapon keresztül kapott pénzt, összesen mintegy 3500 eurót, akkori árfolyamon közel egymillió forintot Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője Brüsszelből – derül ki abból a dokumentumból, amelyet Szegedi Csanád brüsszeli környezetéből szerzett meg a hvg.hu. De a pártból hétfőn kilépő Szegedi Csanád EP-képviselő személyzetének fenntartására fordítható, havi 21 ezer eurós költségkeretéből történő kifizetéseket tételesen bemutató dokumentumon nemcsak Novák  Előd nevére bukkantunk.

A listán olyan személyek is szerepelnek, akiket korábban összefüggésbe hoztak a Kuruc.infó nevű szélsőséges, nyíltan rasszista, antiszemita portállal. Az oldal szerkesztői ugyan “illegalitásban” tevékenykednek, de korábban több forrás, köztük a portál szerkesztésében egy ideig maga is közreműködő Polgár “Tomcat” Tamás is Molnár Balázst, Kürk Rolandot és Novák Elődöt nevezte meg a portál szerkesztőjeként. Igaz, az érintettek mindig is tagadták, hogy közük lenne az oldalhoz, Novák Előd pedig rendre perli azokat, akik ezt állítják. Molnár Balázsnak – akiről sokan azt állították, hogy egy ideig ő volt a főszerkesztő – ráadásul már „papírja” is van arról, hogy ez nem igaz: a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellene személyes adattal való visszaélés és rágalmazás miatt, azt állítva, hogy 2006 őszén ő volt főszerkesztő, de a bíróság tavaly év végén bizonyítottság hiányában felmentette a vádak alól


Hazafi européerek

A hvg.hu birtokába került dokumentum szerint Kürk Rolandnak, Molnár Balázsnak és Novák Elődnek is munkaszerződése volt az Európai Parlamenttel. Kürk Roland csak a tavalyi évben több mint 12 ezer euróval lett gazdagabb az uniós munkának köszönhetően, de már 2010 júniusa és decembere között is közel 3 ezer eurót keresett. Molnár Balázs pedig 2010 óta 3700 eurót, azaz több mint egymillió forintot kapott ugyanígy.

Molnár Balázs, az asszisztens.
Fotó: hvg.hu

Szegedi Csanád brüsszeli honlapja Kürk Rolandot a képviselő helyi asszisztenseként tünteti fel, s hasonló jogcímen kapott pénzt Molnár és Novák is. A szabályok szerint egy európai parlamenti képviselő alatt kétféle asszisztens dolgozhat: akkreditált és helyi. Előbbiek Brüsszelben vagy Strasbourgban, utóbbiak pedig a tagállamból segítik az EP-képviselő munkáját. Az asszisztensek jogállását egy 2009-es EK-rendelet szabályozza. Mielőtt ez a rendelet hatályba lépett, sokkal lazábbak voltak a szabályok, s előfordult, hogy egy képviselő családtagjainak osztott ki pénzeket. Most ugyan szigorúbb a szabályozás, ám azt csak az EP-képviselő tudja, hogy asszisztensei érdemben végeznek-e munkát vagy sem, más ugyanis nem tudja ellenőrizni azt.

Novák EU-ellenes kirohanásai

Novák Előd megkeresésünkre elismerte, hogy kapott Brüsszelből fizetést. Mint mondta, abban az időszakban Szegedi Csanád munkáját segítette asszisztensként háttéranyagok elkészítésével és sajtófeladatok ellátásával. „Klasszikus munkabérnek tekintettem ezt a pénzt, de már három éve nem kapom” – fogalmazott a politikus, aki ez év januárjában azzal keltett botrányt, hogy a Jobbik egyik tüntetésén az Európai Unió hivatalos zászlaját gyújtotta fel. Néhány hónappal később pedig levette az uniós lobogót az Országgyűlés irodaházáról. Sajtónyilatkozataiban ugyanakkor korábban egy szóval sem említette, hogy az általa annyira vehemensen támadott EU-tól egy időben rendszeresen pénzt is kapott.

Novák Előd. Egy elégedetlen munkavállaló
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A birtokunkba került dokumentumban Samu Tamás Gergő neve is szerepel. Neki 2010 elejétől volt munkaszerződése az EP-vel és öt hónapon át kapott pénzt a Szegedi-féle keretből. Samu Tamás Gergő korábban a párt parlamenti képviselője is volt, mandátumáról 2011 tavaszán mondott le, miután a Fővárosi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őt.

A véletlenek összjátéka

A "zsidóbotrány" miatt a Jobbikban lapátra tett Szegedi Csanád és a Kuruc.infó viszonya hosszú éveken át felhőtlen, mi több, baráti volt. A portál a borsodi jobbikos belháborúban is Szegedi mellett tört lándzsát, élesen bírálva az EP-képviselő ellenfeleit, köztük a pártból kizárt Endrésik Zsolt országgyűlési képviselőt. Sőt, a Kuruc.infó arról a Szegedi Csanád borsodi ellenfelei által nyilvánosságra hozott hangfelvételről is csak közel egy hét késéssel adott tájékoztatást, amely végül az EP-képviselő bukásához vezetett.

Minden bizonnyal csak véletlen, de különös egybeesés, hogy Kürk Roland – havi több mint ezer eurós fizetését biztosító – munkaszerződését információnk szerint közvetlenül azelőtt szüntették meg Brüsszelben, hogy a Kuruc.infó nekiesett Szegedi Csanádnak. Néhány órával az első kurucos cikk megjelenése után Novák Előd saját Facebook-oldalán követelte Szegedi lemondását, s ezt a hírt azonnal közölte a portál.

Az ügyben többször is kerestük Szegedi Csanádot, de nem értük el.

forrás: hvg.hu