BENDEGÚZ HÍREK

A független, hiteles magyar hírforrás!

logo


Isten hozott

A Jobbik szakértői csapata


HVG Hetilap

A Jobbik szakértői csapata

2009. október 17.

HVG

Korábbi kommandósfőnök, biztonságicég-tulajdonos erősíti a Jobbik rendvédelmi háttércsapatát. A szakmai kabinetek munkáját Pősze Lajos irányítja, aki az MDF jóvoltából egykor az állami szerencsejátékcég vezérigazgatója volt.

Balatonakalitól alig fél kilométerre található a romantikus stílusban, az 1800-as évek második felében épült Pántlika-kastély, amely valaha bencés borgazdaságnak adott otthont. Az épület jelenleg a Pántlika Kft. nevű hotelcég székhelye. A társaság feles tulajdona Pősze Lajosnak, a Szerencsejáték Zrt. egykori vezérigazgatójának, illetve egy budapesti ingatlanvállalkozónak. Utóbbi 2002-ben lett tulajdonos a cégben, amikor a 2000-es alapítók egy része kiszállt. Az induláskor befektetett a Pántlikába Károvits Tamás, a MIÉP vendéglátó kollégiumának egykori vezetője, és a szomszédos Dörgicsén működő T&T Rt., Töröcskei István egykori bankár, illetve Boros Imre volt PHARE-miniszter közös cége. A kft-tagok között volt Töröcskei ügyvéd testvérének családi vállalkozása, a szintén dörgicsei Yuring Kft., valamint Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője is.

A 7 ezer négyzetméteres műemlék kastély – amely 1994-től 2000-ig a T&T-é volt, később lett a Pántlika Kft. tulajdona – mára példásan megújult, az építész referenciaként hirdeti honlapján a terveket. Az üzleti áttörés azonban még várat magára. A Pántlika Kft. tavaly árbevételt nem termelt, saját tőkéje mínusz 10,8 millió forint volt, kötelezettségei 142 millióra rúgtak, vesztesége pedig 3,4 milliót tett ki, míg a kastélyt 1,46 millió svájci frank értékű jelzálog, illetve a Commerzbank 2012-ig szóló vételi joga terheli. Maga Pősze inkább hobbinak tekinti a kastélyt, mint üzletnek. A HVG kérdéseire válaszoló elektronikus levelében hozzátette, jobbára tanácsadással és informatikával foglalkozik, s egy Egyesült Államokban működő vállalkozást képvisel Magyarországon.

Csendőrök
Önkéntes csendőrök. Gárdába szerveződve
© Stiller Ákos
Töröcskeiék és Pősze kapcsolata a rendszerváltáskori MDF-ből ered: mindanynyian a párt gazdasági háttéremberei voltak, Pősze még kampányfőnökösködött is az 1990-es választások idején. Az elmúlt években Töröcskeiék a Fidesz környezetéhez igazoltak át, Pősze pedig a közelmúltban tűnt föl ismét mint a Jobbik szakmai igazgatója. Kapcsolatuk azonban a jelek szerint kiállta az idő próbáját. A Hunhír radikális honlapon – amely örömmel fogadta Pősze leigazolását – „Lajtabán Pál” a Szerencsejáték Rt.-re utalva azt írta, hogy „ezen sorok írója kapta feladatul 1994-ben, hogy oknyomozó, tényfeltáró cikkek segítségével próbálja meg stabilizálni Pősze helyzetét, s a nyilvánvalóan koncepciós jellegű eltávolítását valamilyen módon kompenzálni. Ami sikerült is nagy részben az akkor Fidesz-közeli Esti Hírlapban megjelent anyagok segítségével.”

 

Nem könnyű információhoz jutni a Jobbik háttércsapatáról. Novák Előd pártszóvivő például azt javasolta a HVG munkatársának, hogy forduljon információért „ahová szokott, a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz”. Pősze udvariasabban távolságtartó. Mint írta, nem szeretné, ha a nem keresett nyilvánosság megzavarná a szakértőiket. Annyit azért elárult, hogy 19 szakmai kabinetet működtetnek a minisztériumi rendszernél szélesebb spektrumban, így például van gazdasági, egészségügyi, oktatási, közlekedési, média-, egyházügyi, energetikai és rendvédelmi csapatuk.

Egy októberi rendvédelmi Jobbik-konferencián felszólalt például – mások, így a közismert Jobbik-szimpatizáns Tettrekész rendőrszakszervezet prominensei mellett – Osvát László, aki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) készenléti egységének, közkeletű nevén a kommandósoknak volt a parancsnoka 2004-ig. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a viszkis rabló elfogása. Radikális honlapok már Fidesz-Pintér vagy Jobbik-Osvát? címmel pedzegetik: a tanácsadáson túl is szerep várhat a nyugalmazott rendőr ezredesre. Ezt azonban az érintett a HVG-nek nyilatkozva cáfolta, mondván: örül, ha szakmai tanácsokkal segíthet egy fiatal csapatot. Így egyelőre nem is hagy fel civil karrierjével: Osi-Colonel Kft., illetve Massla Biztonsági Kft. néven cégeket működtet, földjei vannak a Dunántúlon és a Tisza-tónál, büszke az állataira s arra, hogy nemrégiben világcsúcsnak számító 120 kilós harcsát fogott ki az olaszországi Pó folyóból. „Figyelek minden szóra, de azt tapasztalom, a jobbikosok nem bántanak senkit. Az EU-t utálják ugyan, de azt ki nem?” – mondta az exrendőr.

Osvátot régi jó ismerőse, Kincs István, az Őrmester Zrt. tulajdonos-elnöke hívta a Jobbik csapatába. E cég jogelődjét 1991-ben hozta létre mások mellett a Belügyminisztérium, az ORFK, a TÜVATI (ahol a mérnök Kincs is dolgozott akkor), illetve maga Kincs. Noha a céglogó szerepel a Jobbik-konferencia plakátján, a cégelnök azt hangsúlyozta a HVG-nek, hogy az Őrmester politikától független vállalkozás, annak dolgoznak, aki megbízza őket. Ő azonban nem titkolja, hogy szimpatizál a Jobbikkal, és segíti is őket „amivel csak módjában áll”. „A radikális társadalmi, gazdasági helyzet radikális megoldásokat kíván” – fejtegette Kincs, mi fogta meg az új formációban, hozzátéve, rokonszenvesnek tartja, hogy a pártvezetés, szerinte egyedüliként a politikai palettán, rendszeresen konzultál a szakmai korporációkkal: jogászokkal, orvosokkal, kereskedőkkel, vállalkozókkal. Utóbbiakból Kincs elmondása szerint mostanra 40-50 fős holdudvar is kialakult – a hivatalos verzió szerint egyébiránt a Jobbik részint az ő támogatásukból finanszírozta európai parlamenti választási kampányát.

Nem a párt szakértőjeként, de mint a Jobbik meghívottja hallatta a hangját a konferencián a két világháború közötti csendőrség szakértőjeként ismert történész, Szakály Sándor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának egyetemi tanára. A kormányalapítású Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi főigazgatója, a Duna Televízió volt alelnöke fellépései ellentmondásosak: beszédet mondott például Gömbös Gyula két világháború közötti fajvédő miniszterelnök síremlékének 2002-es avatásán, ugyanakkor Sz. Heisz Alex néven rendszeresen publikál az Élet és Irodalomban. A Jobbik által felkarolt csendőrség ügyében egyébként Molnár József nyugalmazott határőr alezredes, a hadtudományok doktora, a Honvédelmi Minisztérium doktori tanácsának volt tagja a motor. Ő az Egyesült Magyar Ifjúság egyesületnek a kenderesi Horthy-birtokon tartott idei nyári táborában is kifejtette, a szervezet visszaállításában látja a közbiztonság megerősítésének zálogát.

RÁDI ANTÓNIA

Adatbázis lekérdezés: 79. Memória használat: 1,139kb