BENDEGÚZ HÍREK

A független, hiteles magyar hírforrás!

logo


Isten hozott

Mi folyt Gyöngyösön, avagy Sneider rombolt


''A gyöngyösi katlan''-ról a Demokratában
Dátum: 2010. March 07. Sunday, 11:37 
Rovat: Hazugabbik
Hazugabbik
Szakács Gábor: Mi folyik Gyöngyösön?


A Nép nevében – szól a Jobbik legfrissebb szlogenje. És bár az elmúlt években alakult pártok fennen hirdetik, hogy a korábbiakkal ellentétben ők a népfelség szellemében alulról építkeznek, a gyakorlat árnyalja ezt a kijelentést.  A Jobbik 2009-es európai parlamenti választáson elért sikere alapvető változásokat hozott a párton belül. A hatalom közelébe kerülés lehetőségének hatására egyfelől megindult a szerencselovagok beáramlása, másrészt eltűnt az alulról építkezés.


SneiderMi folyik Gyöngyösön?

2009. december 13-án a Jobbik Magyarországért Mozgalom Heves megyei választmánya gyűlést tartott Hatvanban. A furcsaságok akkor kezdődtek, amikor a választási kampányfőnökök bemutatkozása során Laczik Attila, a gyöngyösi alapszervezet elnöke felállt és elmondta, hogy előzőleg Poczik Viktor szilvásváradi elnök a Jobbikhoz méltatlan módon felhívta, hogy majd szavazzon rá, ő pedig viszonozza. Ezt követően Tóth-Pál József, a Jobbik erdőtelki elnöke ismételte el ugyanezt. Poczik az ülésen készült jegyzőkönyv szerint ezt nem is tagadta, de hozzátette, ezt a módszert a jelen lévő, volt MIÉP-es Sneider Tamás,(romboló munkáját persze ott is elvégezte-szerk.), a Jobbik egyik országos alelnöke javasolta. Sneider Tamás megnyugtatta a helyi elnököket, hogy nincs ebben semmi különös, bevett gyakorlatról van szó. Laczik Attila másik észrevétele szerint az sem volt szerencsés, hogy a párt hatvani képviselőjelöltje, dr. Nyujtó Zsolt és a Hospinvesttől visszaszerzett, majd újból privatizált hatvani kórház jelenlegi tulajdonosa, dr. Freili Géza több tevékenységben is üzlettársak. Ezt pedig Laczik szerint nehéz lesz elfogadtatni az orvosokkal.

Az igazi bomba azonban akkor robbant, amikor Czeglédi Ágnes, a Jobbik gyöngyösi szervezetének alapító alelnöke kifogásolta, hogy a városban induló pártelnök, Vona Gábor kampányfőnökének azt a helybéli éjszakai életben ismert Faragó Tamást nevezték ki, aki több kaszinót is működtet. Kifogását azzal indokolta, hogy a pénznyerő gépekkel üzletelő tevékenység összeegyeztethetetlen a Jobbik családközpontú politikájával, ráadásul ezeket a gépeket olyan – mondjuk így, alvilági – csoportok felügyelik, amelyek ellen a Jobbik állítólag fel kíván lépni, ezért Faragó személye könnyen Vona Gábor bukását okozhatja. Megdöbbentően cinikusnak tartotta, hogy Faragó Tamás úgy mutatkozott be, hogy ő az elektronikai iparban dolgozó villanyszerelő.

– Amikor tudomásomra jutott, hogy ki lesz a városban induló pártelnök kampányfőnöke, és nemtetszésemnek adtam hangot, Sneider Tamás felhívott, hogy a választmányi gyűlésen ne szólaljak fel. Faragónak elegendő a pénze és szabadideje, ezért szükség van rá, még akkor is, ha csak néhány hete lépett be a pártba, ha pedig nekem van szükségem némi anyagi juttatásra, akkor elintézi, hogy én legyek a megyei alelnök. Ezt a számomra megdöbbentő ajánlatot határozottan visszautasítottam, hiszen nem a pénzért lettem a Jobbik tagja – mondta el a Demokratának Czeglédi Ágnes.

A választmányi gyűlésen nem is akartak neki szót adni, de anélkül is felállt és elmondta véleményét. Karnok Attila, a domoszlói alapszervezet elnöke a hallottakon annyira felháborodott, hogy azonnal lemondott, és feldúltan távozott a gyűlésről. Sneider azzal mosta kezeit, hogy Faragót a Jobbik elnöksége nevezte ki, ahonnan viszont később olyan visszajelzések érkeztek, hogy ez igaz, de Sneider javaslatára.

A gyöngyösi, domoszlói, markazi alapszervezetek elnökei, valamint Czeglédi Ágnes a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottságához fordultak, amelynek elnöke, dr. Staudt Gábor azonban a Sneider Tamás elleni eljárás lefolytatását azzal tagadta meg, hogy nagyfokú az átfedés az időközben ugyanennél a bizottságnál Laczik Attila ellen indított fegyelmi vizsgálattal. És mintha Dávid Ibolya szelleme lengené be a Jobbikot: a gyöngyösi alapszervezet korábban tiltakozó elnökét, Laczik Attilát kizárták. Ezt már a domoszlói Karnok Attilával kiegészült gyöngyösi tagság sem hagyta annyiban, és elnökük visszahelyezését követelték, ráadásul Faragó Tamás maradása esetén a domoszlóiakkal együtt kilátásba helyezték párttagságuk megszüntetését is. A december 13-i gyűlés előtt és után Czeglédi Ágnes tájékoztatta a helyzetről Vona Gábort, mert úgy érezte, Faragóval kapcsolatban Sneider megtévesztette az elnököt. Vona közölte, most már nem vállal közösséget kampányfőnökével. Kijelentését látszott igazolni, hogy Faragó helyett a január 10-i domoszlói gyűlésre már a külföldről hazatelepült Várkonyi Zsolt érkezett mint Vona új kampányfőnöke.

Akár az MSZP-től is

Ott és akkor – a jelenlévők nem kis megdöbbenésére – az ő szájából hangzott el, hogy nem számít, honnan jön a támogatás, jöhet akár az MSZP-től is, mert a pénznek nincs szaga. A gyűlést vezető Mirkóczki Ádám, a párt Heves megyei elnöke, továbbá Sneider Tamás a gyöngyösi, domoszlói és markazi tagság panaszait pedig puszta vádaskodásnak nevezték, és bírálták a gyöngyösiek gyenge szervezőképességét. Faragót ezzel szemben nyíltan megvédték, mondván, Nagyrédén három taggal alapított alapszervezetet, de az országos elnökség kérésére háttérbe vonult. Ez utóbbit a jelenlévők színjátéknak tartották, hiszen a kaszinótulajdonos továbbra is e-maileket küldözget, adatokat kér tőlük és ott van Vona mellett a lakossági gyűléseken. Röviddel később Mirkóczki Ádám hevesi Jobbik-elnök lemondásra szólította fel Karnok Attilát az Etikai Bizottsághoz küldött levél aláírása miatt, és mivel erre nem volt hajlandó, a domoszlói alapszervezetet egyszerűen megszüntették. Ekkor Sípos Brigitta Vona Gáborhoz írott levelében kijelentette, nem is szeretnének olyan pártot támogatni, ahol a felső vezetők erkölcse megrendült, és a párttagok csekély bizalmát sem élvezik Gyöngyösön és környékén. A pártelnök válaszában mind Sneidert, mind Mirkóczkit védelmébe vette, Várkonyi Zsoltot pedig régi barátjának nevezte. A belső versengést áprilisig tűrhetetlennek tartja és közölte: „ha valaki nem tud beállni a sorba, azt fájó szívvel, de elengedjük.”
Ennek előzménye, hogy Laczik Attila kizárása után a gyöngyösi tagság háromnegyede kilépett a pártból, és csak akkor tért volna vissza, ha elnöküket legalább egyszerű tagnak visszaveszi a pártvezetés. Ebben az esetben új elnöknek a gyöngyöspatai Juhász Oszkárt szerették volna, de Vona Gábor kizárólag egy általa kijelölt emberhez ragaszkodott, akinek pedig ez nem tetszik, annak fel is út, le is út, üzente.

Az idézett gyűlésen egyébként elhangzott egy mellbevágó mondat a volt pártállammal kapcsolatban, nevezetesen, hogy a Jobbik várja azokat a volt MSZMP-tagokat, akik nem léptek be az MSZP-be. Erre három személy kivételével a tagság felháborodottan távozott a teremből, a történteket „Körlevél az igazságról” címmel közzétették a világhálón. Czeglédi Ágnes 2010. január 17-én a Jobbik elnökségének írásban is bejelentette kilépését a pártból. Levelében emlékeztetett, hogy őt a kommunista rendszer még 1986-ban is államellenesnek bélyegezte, és 2008-ban azért alapította meg a gyöngyösi alapszervezetet, hogy tisztességes emberekkel harcoljon Magyarország felemelkedéséért. Feltette a kérdést, hogy milyen párt az, amelyik az éveken át becsületesen dolgozó tagjait kirugdossa vagy kilépésre kényszeríti. Milyen párt az, amelyik kitárja kapuit a kétes erkölcsű, bűnözőkhöz közel álló emberek előtt, hiszen ezek csak érdekből csatlakoznak? És ennél is nagyobb gondja, hogy mit mondjon erről a pártról azoknak a fiataloknak, akik bíztak a hangzatos ígéretekben és szavakban. „Megjegyzem ,hogy soha nem fordultam a párt politikájával szembe, csak a tisztaságát szerettem volna megőrizni. Üzenem Vona Gábornak, ha van elég bátorsága, nyugodtan induljon a Heves megyei 3. sz. vk-ben képviselőjelöltként, Faragónak van annyi cigány ismerőse, hogy azok szavazata számára meghozzák a várt eredményt” – írja levele végén.

Kell az alvilág is

A történethez tartozik még egy diktafonra vett, a Demokrata birtokában lévő beszélgetés, amelynek során tavaly decemberben Sneider Tamás megkísérelte meggyőzni Czeglédi Ágnest, hogy nem kell semmi rosszra gondolnia Faragó Tamással kapcsolatban, egyedül Laczik Attila a bajkeverő. Azt is tudatta, hogy december harmadikán körlevélben tájékoztatta a helyi elnököket, hogy ettől kezdve „szájzár” van. Czeglédi Ágnes erre azt válaszolta, hogy ő annak idején nem ilyen szemléletű pártba lépett be, amikor pedig ismételten utalt Faragó Tamás nem túl szerencsés foglalkozására, Sneider Tamás, a Jobbik Heves megyei elnöke ezt válaszolta: – A maffiózókkal is jóban kell lenni. A diktafonra rögzített beszélgetésben ez a mondat kristálytisztán hallható (05:40). A Heves megyei történet itt véget ér, de érdemes átlátogatni a szomszédba. Róka Zoltán salgótarjáni elnököt, Nógrád megyei elnökhelyettest nemrég a Jobbikhoz csupán 2009-ben csatlakozó Palotai Szilárd megyei elnök zárta ki a pártból.

– Korábban Palotai semmilyen pártmegmozdulásban nem akart részt venni, aminek az lehet a magyarázata, hogy Serfőző Andrással, Szécsény MSZP-s országgyűlési képviselőjével egy cégben dolgozik. Belépése óta saját barátaival törvénytelen határozatokat fogadtat el a helyi tagság ellenében, aki pedig nem ért vele egyet, azt leváltja, ahogyan hozzám hasonlóan a pásztói elnököt is. Az én leváltásom öt pontban is törvényt sértett, ennek ellenére Vona Gáborhoz írt leveleim megválaszolatlanul maradtak – tájékoztatta a Demokratát Róka Zoltán. Az eddigiek után az már kevésbé hat meglepőnek, hogy helyette dr. Czuczi Jánost, a Kádár-rendszer volt ügyészét indítja képviselőjelöltként a párt.

A diktatórikus gyakorlat miatt tiltakozásul kilépett gyöngyösi tagság Szabó Gábor Jobbik-pártigazgató sajtóban elhangzott nyilatkozatát, hogy Laczik Attila nem megfelelően végezte a munkáját, hazugságnak nevezi. Keserűen beszélnek népfölségről, alulról építkező demokráciáról, egy tiszta új generációról. Csupa olyan jelszóról, amelyek a Jobbikhoz csábították őket, de most éppen ezekhez való ragaszkodásuk miatt kellett távozniuk. Számukra egy magyar álom véget ért.

Szakács Gábor 

Forrás: MIÉP IT
Adatbázis lekérdezés: 79. Memória használat: 1,147kb