Egyre több német nyugdíjas költözik magyar idősotthonokba, hogy kényelmes körülmények között élje le a hátralévő idejét. A német otthonokhoz képest jóval kevesebbet kell fizetni, ingyenes a fodrász, és még a háziállatokat is várják. Kicsit tartanak tőle, hogy átverik őket, de a német árakat sokan nem tudják megfizetni, úgyhogy mégis belevágnak. A magyar valóság viszont egész máshogyan fest, a lepukkant idősházakban kicsik a szobák, és rossz a vécé.

Német nyugdíjjasok MagyarországonMiért Magyarország? Jól képzett, németül beszélő ápolók a híres magyar orvostudományi egyetemekről. Számos gyógyfürdő, barátságos helyiek, pompás ország. Nyugat-Európához képest kis költségek. Így hirdeti magát az a Balaton melletti idősotthon, amelyet egy négycsillagos hotelből alakítottak ki, augusztusban nyitott, és kifejezetten német lakókat vár. Magyar nyelvű honlapja nincs is, és még a kertész számára is elő van írva a németnyelvtudás.

Évről évre több külföldi jön Európa nyugati feléről a keleti EU-tagországokba, köztük Magyarországra, hogy itt töltse el az öregkorát egy idősotthonban. A Bild német lap szerint 2011-ben több mint tízezer német nyugdíjas élt Kelet-Európában, a legtöbben, közel hétezren Magyarországon. A túlzsúfolt német ellátórendszer elől menekülő nyugdíjasokat az alacsony árak és a képzett ápolók vonzzák Magyarországra, azt azonban szeretik észben tartani, hogy milyen messze van a legközelebbi osztrák kórház.

Itt a magyar Kánaán