ÁllamkötvénySzeptember végéig hetvenöt 250 ezer euró névértékű letelepedési államkötvényt értékesített Magyarország, írta a Napi Gazdaság csütörtöki számában az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása alapján.

A parlament még tavaly decemberben döntött arról, hogy a harmadik országbeli, vagyis nem az Európai Gazdasági Térségből érkező állampolgárok letelepedését megkönnyítik, ha 250 ezer euró értékben, vagyis nagyjából 75 millió forintért kötvényt vásárolnak. Néhány ezer érdeklődővel számoltak, nyár közepéig azonban alig egy tucatnyi ember döntött úgy, hogy államkötvényt vesz a letelepedési engedélyért cserébe.


Nőtt az érdeklődés

Az elmúlt hónapban viszont másfélszer annyi papírt adott el az adósságkezelő, mint előtte összesen, hiszen még augusztus végén is csak harminc darabnál tartottak.

A kötvénnyel az állam olcsóbban jut devizaforráshoz, mint egyébként tudna. A lap úgy számol, az eddigi eladásokkal számolva 18,78 millió eurós - 5,5 milliárd forint - összeg folyhatott be az államhoz a papírokból, négyszáz-ötszáz darabos idei értékesítéssel kalkulálva összesen 100 millió euró, vagyis közel 30 milliárd forint folyhat be az ÁKK kasszájába.

Cserébe a letelepedési engedélyhez jutott állampolgár vagy cég öt évig vízum nélkül utazgathat a schengeni térségben, időbeli korlátozás nélkül üzletelhet Magyarországon, ráadásul az engedély alkalmanként öt évre meghosszabbítható. Ráadásul akár a házastárs és a kiskorú gyermek tartózkodási engedélye is kérvényezhető, ami a gyakorlatban akár azt is jelentheti, hogy 250 ezer euró értékű értékpapír-vásárlásért cserébe akár egy népes család is letelepedhet Magyarországon.

Az igazi nyertes a közvetítő

A magyar letelepedési engedéllyel további huszonöt schengeni tagországba félévente 90 napnyi szabad beutazás is jár, illetve Magyarországon jogosult hozzáférni az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, a foglalkoztatási és jóléti juttatásokhoz.

A legnagyobb üzlet mégsem az államé, és nem is a letelepedőké. Az igazi nyertes az a hét közvetítő cég, amelyik akár tízmilliókat keres minden egyes emberen. Többségük offshore magánvállalkozás.

forrás: Link